Fosta baza sportiva din Herastrau s-ar putea transforma in hotel

Pe o suprafata de peste 7.000 de metri patrati din parcul Herastrau se desfasoara un santier ilegal. Terenul se afla in ce a mai ramas din Baza Sportiva Herastrau si, chiar daca ar trebui sa fie domeniu public, este in proprietatea firmei SC Nik Import-Export SRL, detinatoarea supermarketurilor NIC. Surse apropiate celor implicati ne-au dezvaluit ca terenul ar putea fi pregatit pentru construirea unui hotel de 12 etaje. Deocamdata constructorii taie copacii si demoleaza fostul sediu al Clubului Sportiv Scolar nr. 1, aflat pe acea suprafata.

Terenul de 7.300 mp, aflat chiar pe malul lacului Herastrau, este inconjurat de un gard inalt de peste trei metri prin care nu se vede nimic. Nu este afisata nicio informatie despre santierul care este in curs. Motivul este ca nu exista aprobari pentru ce se intampla acolo. Inspectorii Primariei Capitalei au amendat SC Nik Import-Export SRL cu o suta de milioane de lei vechi pentru lucrari de desfiintare fara autorizatie. Mai mult, toata zona se afla in litigiu, motiv pentru care nu ar trebui sa se poata desfasura lucrari acolo. Totusi santierul continua. Chiar daca nu la parametri obisnuiti, in orele cand prin zona nu trece multa lume, se lucreaza cat mai in liniste, pentru a nu atrage atentia. La fata locului nu exista nimeni care sa poata sau sa vrea sa dea detalii despre ce planuri sunt pregatite pentru terenul care ar fi trebuit sa fie domeniu public. Sunt doar cativa paznici ascunsi dupa gard, care patruleaza din cand in cand si care raspund invariabil ca nu stiu nimic. Am reusit sa aruncam o privire inauntru si am vazut copacii scosi din radacini de utilajele care lucreaza. Indiferent ce se va construi, sunt slabe sanse ca cineva sa mai poata opri defrisarea terenului. Atat reprezentantii Primariei sectorului 1, cat si cei ai Primariei Capitalei confirma ca SC Nik Import-Export SRL a fost amendata si se jura ca nu au dat nici un fel de autorizatie pentru lucrari pe acel teren. Cu toate acestea, evidenta faptului ca santierul continua nu pare sa atraga masuri, in special din partea inspectorilor Primariei Capitalei, care au dat amenda, preluand astfel cazul.

Afacerea BTT
Spatiul de 7.300 mp este inconjurat de alti 63.000 mp care au devenit proprietate privata in mod dubios. Cei 63.000 mp sunt detinuti de firma Domino 94 Impex SRL, a carei actionara majoritara este Carmen Mihaela Finis, sotia lui Bartolomeu Finis, implicat in diferite afaceri cu Adrian Petrache, Alexandru Bittner si Dorin Cocos. Totalul de 70.000 mp a devenit proprietate privata in urma unuia din cele mai mari tunuri imobiliare ale anilor 90. Initial, terenul a fost luat in administrare de Compania de Turism pentru tineret, viitoare BTT. Apoi, printr-un ordin al Ministerului Tineretului si Sportului (MTS) din 1999, BTT (atunci denumita Biroul de Turism si Tranzactii) primeste un certificat de proprietate asupra terenului. In fapt, MTS nu ar fi putut da acel ordin. La putin timp, BTT s-a asociat cu Domino 94 Impex SRL, careia apoi i-a vandut toate cele sapte hectare, SC Nik Import-Export revenindu-i 7.300 mp. Toate bazele sportive, cu o singura exceptie, au disparut, iar Domino 94 Impex se pregateste, la randul ei pentru a construi in zona. Acum, reprezentantii Clubului Sportiv Sportul Studentesc, singurul ramas in functiune, se lupta in justitie pentru a nu fi evacuati si pentru a demonstra ca terenul este domeniu public. „Gardianul” va va prezenta in editiile viitoare povestea celor sapte hectare devenite domeniu privat si intrate in zona de influenta a lui Alexandru Bittner si a prietenilor sai.

Situatia terenului se afla pe masa judecatorilor

La Tribunalul Municipiului Bucuresti a avut loc, ieri, un termen al procesului prin care Clubul Sportiv Sportul Studentesc incearca sa demonstreze ca sapte hectare de teren, aflate acum in proprietatea Domino 94 Impex si Nik Import-Export au trecut abuziv in domeniul privat. Reprezentantii MTS nu au putut motiva cu documente emiterea certificatului de proprietate din anul 1999, instanta dispunand cercetari la arhivele statului. La randul lor, reprezentantii Primariei Generale nu au putut prezenta planurile cadastrale pentru terenul in cauza.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *