Gradul de absorbtie a fondurilor structurale, sub 10% in 2007

Romania va inregistra pentru anul in curs un grad de absorbtie a fondurilor structurale de sub 10%, de vreme ce specialistii prognozeaza ca in 2007 nu se vor cheltui banii alocati pentru aceste proiecte. Pentru 2008, se estimeaza recuperarea decalajelor in materie de atragere a fondurilor europene.

Lansarea de cereri de proiecte pentru fondurile structurale a fost demarata pentru anumite Programe Operationale, insa expertii estimeaza ca primele fonduri vor putea fi cheltuite abia in trimestrul unu din 2008.

„E posibil ca pana in decembrie sa se lanseze call-uri (n.r. – cereri de proiecte) pe toate programele. Pe anul in curs,

calculat strict la ceea ce se cheltuieste, pentru ca nu consider absorbtie banii aflati in conturi, sumele cheltuite de companii si de administratia publica sunt zero”, a declarat pentru Business Standard Liviu Voinea, director executiv la Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Principalii beneficiari ai proiectelor aprobate pentru 2007 ar putea fi administratiile locale, in special pe mediu, insa Romania are posibilitatea de a utiliza fondurile alocate pentru anul 2007, de 1,335 miliarde euro, pana la sfarsitul anului 2010.

Directorul GEA estimeaza pentru 2008 o recuperare a decalajului pe atragerea de fonduri structurale, mai ales ca bancile din Romania sunt interesate sa cofinanteze astfel de proiecte.

De altfel, si autoritatile romane mizeaza pe o atragere masiva de fonduri in 2008, acestea fiind prevazute a avea un aport de 2,9% din PIB. In acest moment, demararea proiectelor finantate din fondurile post-aderare treneaza, chiar daca analistii estimau ca efortul de creditare luat in calcul de bancheri, pentru acest an, s-ar fi putut cifra la doua-trei miliarde euro. Potrivit fostului secretar de stat Sebastian Vladescu, Romania a finalizat negocierile cu UE pe tema ultimelor doua Programe Operationale Sectoriale, iar Comisia Europeana va aproba proiectele, cel mai probabil, pana la finele lunii.

Pana in prezent, comisia si-a dat acordul pentru cinci dintre cele sapte Programe Operationale. Proiectia bugetara a Uniunii Europene ia in calcul acordarea de peste 30 miliarde euro Romaniei, in intervalul 2007-2013, fonduri ce vor fi utilizate pentru cele sapte programe operationale stabilite.

Utilizarea fondurilor europene reprezinta o oportunitate de dezvoltare economica a Romaniei, in contextul in care folosirea acestora ar insemna un influx anual de capital ce reprezinta, ca pondere, pana la 5% din produsul intern brut. In plus, odata cu atragerea fondurilor post-aderare, Romania ar putea deveni o tinta favorita a investitorilor, potentialul de dezvoltare a proiectelor de investitii, in special pe infrastructura, fiind imens. Insa atingerea unui grad de absorbtie de sub 10% plaseaza Romania in urma statelor integrate in Uniunea Europeana in valul 2004.

Gradul de absorbtie in primul an de dupa aderare a celor zece state s-a ridicat la doar 20%. Gradul de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune atins in luna septembrie 2006 de statele intrate in Uniunea Europeana in valul 2004 se cifreaza intre 20% si 34%, Slovenia fiind clasata pe primul loc, cu un coeficient de 34,1%, urmata de Ungaria – cu 32,6%. Intarzierile inregistrate de Romania ar putea plasa tara noastra intr-o situatie similara celei a statelor care au aderat la UE in 2004, care, in acest moment, risca sa piarda fondurile rezervate.

Cele zece tari nu cheltuisera, in septembrie 2007, in medie, decat 57% din cele 15,5 miliarde euro care le erau rezervate, intre mai 2004 si sfarsitul lui 2006, cu titlul de „fonduri structurale” pentru proiectele de dezvoltare a regiunilor defavorizate. Conform regulilor actuale, ele nu au la dispozitie decat doi ani pentru a cheltui acesti bani.

„Pe anul in curs, sumele cheltuite de companii si de administratia publica sunt zero. Gradul de absorbtie este de sub 10% in 2007. Liviu Voinea Director Executiv GEA

Sursa: Business Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *