Greenpeace si Alburnus Maior se incaiera iar cu aurarii canadieni de la Rosia Montana

Organizatiile neguvernamentale vor sa intervina in instanta, de partea Ministerului Mediului; Attila Korodi se simte hartuit

Dupa ce ministrul Mediului, Attila Korodi, a fost dat in judecata de canadienii de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), doua ONG-uri au sarit sa-l ajute, intervenind in instanta. Este vorba despre Greenpeace si Alburnus Maior, opozante mai vechi ale proiectului minier propus la Rosia Montana. Alaturi de ele, va interveni si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), organizatie care s-a ocupat de reprezentarea juridica a acestora.

Trei ONG-uri sar in ajutorul lui Korodi

„Ca urmare a deciziei companiei RMGC de a da in judecata Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), dar si personal pe ministrul Korodi si pe secretarul de stat Stoica, Greenpeace va formula o cerere de interventie in cauza inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti pentru a sustine decizia ministerului de a opri procedura de obtinere a acordului de mediu pentru proiectul minier Rosia Montana”, se precizeaza in comunicatul Greenpeace, remis, luni, agentiei Mediafax.

Interesul organizatiilor de a interveni in cauza este unul „legitim si justificat” prin aceea ca, pe parcursul procedurii de obtinere a acordului de mediu de catre RMGC, ambele organizatii au intentat actiuni in instanta pentru oprirea si anularea certificatelor de urbanism ale companiei canadiene. Toate cele trei organizatii au fost, de obicei, parti in procesele in care atacau calitatea documentelor aduse de RMGC.

Procesul aurarilor, „intimidare ieftina”

„Intervenim in apararea domnului ministru Korodi pentru ca, pana la urma, noi am initiat demersurile juridice in baza carora Ministerul condus de domnia sa a decis suspendarea procedurii de autorizare a investitiei miniere”, explica un reprezentant al Alburnus Maior.

In opinia Greenpeace, actiunea impotriva ministrului Korodi si a secretarului de stat Silviu Stoica „nu are justificare legala si reprezinta doar o intimidare personala ieftina”. Asta fiindca, explica Greenpeace, RMGC „nu poate sustine si nu poate dovedi prejudiciul produs de decizia de suspendare a procedurii”.

Attila Korodi: „o decizie corecta”

„Nu ma surprinde deloc decizia RMGC de a actiona in instanta atat Ministerul Mediului, cat si pe mine personal. Am citit cu atentie actiunea care insoteste citatia primita de la Curtea de Apel Bucuresti, fiindca am fost interesat sa vad daca RMGC invoca, asa cum a facut-o in ultimele luni, etnia mea maghiara sau sume de sute de milioane de dolari drept cauze ale pozitiei MMDD in cazul Rosia Montana, insa aceste lucruri nu se regasesc, de aceasta data, printre acuzatiile companiei”, a precizat Attila Korodi, la momentul la care a aflat ca a fost dat in judecata impreuna cu Ministerul Mediului. El spune ca a procedat corect atunci cand a decis oprirea procedurii de autorizare a proiectului minier.

„Mi-am asumat prerogativele de ministru in respectarea legii privind derularea acestei proceduri. Pozitia mea ramane aceeasi: toate companiile care desfasoara activitati poluatoare in Romania, indiferent ca sunt mari sau mici, trebuie sa respecte legea. Nu suntem aici in tara nimanui, iar respectarea procedurilor si a legilor de mediu nu este optionala pentru cei care vor sa investeasca”, a mai spus ministrul. El a tinut sa atace compania miniera pentru conduita sa in iesirile publice: „Pentru a-si atinge scopurile, aceasta companie a recurs si la presiuni mediatice si la afirmatii pe care nu am auzit sa si le fi permis in Canada, de exemplu”.

Potrivit oficialilor institutiei, scopul actiunii nu este unul financiar, ci mai degraba obtinerea unei decizii care sa oblige Ministerul Mediului sa reia procedura de autorizare. (Mediafax)

Nu suntem aici in tara nimanui, iar respectarea procedurilor si a legilor de mediu nu este optionala pentru cei care vor sa investeasca” – Attila Korodi (ministrul Mediului)

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *