Amatorii de experiente noi pot face scufundari pana la 11-12 metri.
Turistii care vor sa-si petreaca ziua facand si altceva decat plaja si baie in mare pot incerca o partida de scufundari de agrement la Centrul „Callatis Club Nautic”, din Jupiter.
Un microb de care nu scapi usor
Flavius are 14 ani si, ieri, a facut scuba diving pentru a treia oara. Prima data, a venit din curiozitate si s-a intors a doua zi pentru ca i-a placut. Nu i-a fost frica de adancime si nici de echipamentul greu pe care il poarta. „Acum am invatat cum sa-mi egalez presiunea in urechi”, spune fericit copilul, care explica cum face acest lucru. „Te tii de nas si sufli cat poti pana se aude un pas in ureche. Faci aceasta manevra de cate ori simti ca ti se infunda urechile”, spune baiatul, care a reusit sa coboare pana la cinci metri si sa se joace cu un calut de mare. Scafandrii sustin ca oamenii le pasesc pragul clubului din curiozitate, apoi revin din pasiune. „Au prins acel ceva care le place. La inceput vor sa vada cum e, pe urma mai vin o data pentru ca le-a placut si dupa aceea se intorc cu echipamentul lor. E un microb de care nu scapi usor”, sustine Roland, instructor de scufundari.
Treptat, pana la 11-12 metri
Pentru inceput, fiecare iubitor de scuba diving este supus unui examen medical, care stabileste daca acesta este apt pentru scufundarile la mare adancime. Completarea fisei medicale vizeaza sa depisteze, in primul rand, eventualele problemele cu inima, dar si cu plamanii, ochii sau urechile. Dupa ce doritorul de scufundari este declarat apt, urmeaza „abecedarul”. Se incepe cu o fizica a scufundarii, in care se explica ce anume are voie si nu are voie cursantul sa faca”. Scufundarile au loc mai intai in micul golf special amenajat in fata centrului, unde turistii sunt condusi in apa mai mica, si abia apoi in largul marii. „Trebuie sa vad cum respira omul. Nu pot sa ma duc cu cineva la 10 metri fara sa stiu ce poate la un metru. Incepi de la apa foarte mica si ajungi, treptat, pana la 11-12 metri”, spune Roland, instructor de scuba diving. Nu exista o reteta sigura privind adancimea pana la care poate cobori cineva. Aceasta difera de la o persoana la alta. „Depinde de om. Dupa trei sedinte poti sa ajungi si la 10 metri”, adauga instructorul.
Sub apa si la suprafata
O sedinta de scuba diving nu este lipsita de pericole, insa cursantul invata ce are voie si ce nu sa faca sub apa. Cea mai des intalnita problema este cea a egalarii presiunii in timpane. „Presiunea exterioara apasa timpanul si apare durerea. Si atunci, trebuie sa-ti egalezi presiunea, la coborare. Problema este ca nu poti sa fii in pielea cursantului sa stii cand il jeneaza. Din cauza ca omul isi doreste sa stea cat mai mult sub apa, refuza sa recunoasca ca il dor urechile. La un moment dat vezi ca ceva nu e in regula si trebuie sa-l ajuti”, povesteste Roland. Un alt risc pe care il implica scuba divingul sunt ambarcatiunile. „Sub apa, zgomotul se amplifica si impulsul este de a iesi la suprafata. Trebuie sa stai cat mai jos si sa astepti sa plece”, marturiseste instructorul. Specialistii ne asigura insa ca nu se intampla nimic daca omul asculta si face exact ceea ce ii recomanda instructorul la inceputul sedintei.
Pesti si caluti de mare
„La finalul cursurilor de scufundari, pe care le facem cu instructori profesionisti, turistii pleaca acasa cu un brevet de scufundator amator”, spune George Lipoveanu, presedintele „Callatis Club Nautic”. Marea Neagra este propice scufunda rilor de agrement pe perioade scurte de timp. Din cauza hulei, de cele mai multe ori vizibilitatea este foarte redusa. In momentul in care marea este linistita, fauna si flora marina din zona sudului litoralului sunt, ne asigura scafandrii din zona, demne sa fie „vizitate” la adancime. „Pesti, caluti de mare, placerea de a sta acolo. E ceva ce nu faci in fiecare zi”.
COSTURI
120 de lei sedinta
> O sedinta de scufundari, care include un instructor profesionist, costa 120 de lei si dureaza 1-2 ore sau pana se termina aerul din butelie.
> Pentru a elimina orice risc, clubul nu inscrie decat persoane cu varste cuprinse intre 14 si 55 de ani.
> Cursantii primesc tot echipamentul necesar, de la costume la masti, butelii de oxigen si labe pentru deplasare.
> Programul este 9.00-19.00. „Mai facem si scufundari de noapte, in momentul in care vedem ca acesti cursanti au progresat”, spune George Lipoveanu, presedintele „Callatis Club Nautic”.
„La inceput, oamenii vor sa vada cum e, pe urma mai vin o data pentru ca le-a placut si dupa aceea se intorc cu echipamentul lor. E un microb de care nu scapi usor.” – Roland, instructor de scuba diving
Sursa: Evenimentul Zilei