Large Hadron Collider Lupta acerba intre informatia stiintifica si previziunile apocaliptice

LHC, cel mai puternic accelerator de particule din lume, va putea fi repornit cel mai devreme in primavara lui 2009, a anuntat Organizatia Europeana de Cercetare Nucleara (CERN), intr-un comunicat de presa.
lhc
„Timpul necesar pentru analizarea si repararea defectiunii exclude repornirea acceleratorului inainte de oprirea obligatorie pentru mentenanta din perioada iernii, astfel incat LHC isi va relua activitatea in primavara lui 2009”. Dupa succesul testarii de la inceputul lunii, acceleratorul a fost inchis din cauza unei defectiuni mecanice. Specialistii spun ca a avut loc un incident in timpul unui test: o parte componenta a masinariei s-a defectat si trebuie reparata. Fara indoiala, sistarea temporara si prematura a experimentului reprezinta o lovitura psihologica, a comentat directorul general al CERN, Robert Aymar.

Trebuie sa intelegem totusi ca acest fenomen este cat se poate de normal, avand in vedere complexitatea uriasei masinarii. O piesa nu a functionat corect. Ca atare, ea va trebui reparata sau inlocuita; pentru asta, zona respectiva trebuie incalzita, asa cum se va vedea in continuare.

Proiectul de aproape patru miliarde de euro a fost demarat in 1983, iar lucrarile pentru construirea acceleratorului au inceput in 1996, in Alpii elvetieni. Acceleratorul a fost oprit prima data la cateva zile de la lansarea din 10 septembrie. De vina a fost atunci o problema electrica ce a afectat sistemul de racire.

La granita dintre Elvetia si Franta, CERN – cea mai importanta institutie dedicata cercetarii originilor materiei – a instalat cel mai mare si mai puternic detector de particule creat vreodata: un dispozitiv cantarind 12.000 de tone, desfasurat intr-un tunel cu o lungime de 27 de kilometri, avand ca principal component, pe langa alte 14 parti, un urias magnet de 2000 de tone, 16 metri inaltime, 17 metri latime si 13 metri lungime. La o adancime de 100 de metri sub Alpi, un inel cu o circumferinta de 27 de kilometri a fost supus unui proces de racire, timp de doi ani, pentru a ajunge la o temperatura de minus 271,3°C, cu aproape doua grade mai ridicata decat zero absolut.

Asadar, zona in care a aparut defectiunea, mai rece decat spatiul cosmic, este reincalzita in prezent, iar procesul este de durata. Piesa face legatura intre doi magneti, potrivit comunicatului CERN, iar incalzirea zonei va dura circa o luna. In acest interval, va avea loc lansarea oficiala, la data prevazuta de 21 octombrie, in prezenta a numeroase oficialitati.

In jurul inelului sunt instalate patru mari detectoare in interiorul carora se vor produce coliziunile dintre pachetele de protoni (particule din familia hadronilor, de unde vine si numele acceleratorului). Viteza acestor particule va ajunge la 99,999% din viteza luminii. La momentul maxim, se vor produce 600 de milioane de coliziuni pe secunda, ceea ce ar putea permite aparitia unor particule ce nu ar putea fi observate prin nici un alt procedeu cunoscut pana la aceasta ora.
Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *