Ne taiem padurile, dar altele nu mai plantam la loc! Asa se face ca in ultimii ani sute de mii de hectare au fost rase de pe fata pamanutului. In locul lor au ramas cioturile.
In ciuda realitatilor din teren, autoritatile se declara multumite. In Harghita, seful ocolului silvic sustine ca avem mai multe paduri acum decat in 1990. Insa, pe langa dezastrul din codru, oamenii polueaza in fiecare zi apele cu sute de tone de rumegus.
Harghita a urcat demult pe podiumul taierilor ilegale si al defrisarilor. Mii de hectare de padure au disparut. Atat din aer, cat si de la sol situatia este aceeasi: un dezastru ecologic.
Drumul Ditrau-Tulghes este un adevarat paradis al traficantilor de lemne. Controlul trece rar pe aici, iar cand trece, isi vede de drum. In anii ’96-’98, vantul a rupt peste patru milioane de metri cubi de lemn in Harghita. Oficial, s-au declarat doar 1 600 000. Localnicii spun ca firmele unor politicieni au scos lemnul din zona si l-au valorificat. In plus, in urma improprietaririlor, in peste 18 mii de hectare de padure s-a instalat haosul. Fiecare a taiat asa cum l-a dus capul.
Pe Valea Bistricioarei gaterele toaca si acum sute de metri cubi de lemn in fiecare zi. Localnici au ras pana si padurea de langa case. Dincolo de nenorocirea din padure, gaterele polueaza zona in fiecare zi cu zeci de tone de rumegus.
Zona Ditrau-Tulghes este doar unul dintre locurile cu taieri si doborari masive de padure. In Harghita astfel de locuri gasesti la tot pasul. Sunt locuri uitate parca de Dumnezeu, unde oamenii si-au facut si isi fac de cap. Taie padurea, polueaza, distrug natura. Din cand in cand, natura se razbuna. Puhoaiele coborate de pe versantii golali matura Valea Tulghesului. Oamenilor, insa, pare ca nu le mai pasa!
Sursa: PRO TV