Deputatii din comisia de industrii au dezbatut ieri proiectul de lege initiat de senatorii Gheorghe Funar (PRM) si Eckestein Kovacs (UDMR) privind interzicerea folosirii cianurii la exploatarea aurului in mediu deschis in Romania.
Votul asupra proiectului a fost insa amanat, solicitandu-se inca o dezbatere in acest sens, Camera Deputatilor fiind Camera decizionala la acest act normativ. Potrivit lui Funar, la urmatoarea dezbatere vor fi invitati: presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, IPS Bartholomeu Anania, precum si reprezentanti ai institutiilor de cercetare. De asemenea, deputatii vor astepta si concluziile raportului comisiei de ancheta in cazul Rosia Monatana pentru a lua o decizie finala.
SPRIJIN. Proiectul, sustinut de societatea civila, a fost agreat de majoritatea partidelor, ministrul Mediului, Attila Korodi, pledand si el pentru adoptarea acestuia. Korodi a aratat insa ca este nevoie de investitii in cercetare pentru gasirea unor noi tehnologii de exploatare miniera. La randul sau, presedintele ANRM, Bogdan Gabudean, a propus acordarea unui termen de cinci ani operatorilor economici din sistemul minier pentru adaptarea tehnologiilor la cerinetele europene. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a fost prezent si el special la comisie pentru a sustine proiectul. „Chestiunea de la Rosia Montana este profound daunatoare pentru Romania”, a spus Olteanu. Potrivit acestuia, compania de la Rosia Montana are dreptul sa intreprinda o activitate de lobby, asa cum si Parlamentul are dreptul sa stabileasca un cadru legislativ in acest sens. „Pana cand apar noi tehnologii, aurul nu pleaca nicaieri, va ramane acolo si va fi la fel de valoros si peste un an, peste doi, peste mai multi ani”, a mai spus Olteanu. Presedintele comisiei, deputatul PSD Iulian Iancu, a aratat ca proiectul vizeaza indirect Rosia Montana, iar PSD asteapta sa vada solutiile care vor fi initiate in zona ca alternative la renuntarea cianurii in exploatarea miniera. La lucrari a fost prezent si directorul de Mediu de la Rosia Monatna, Horea Avram, care a sustinut ca noua lege ar condamna peste 120 de comunitati la frig si saracie pana cand vor fi gasite noi tehnologii. Prevederile actului normativ se vor aplica si in cazul Rosia Montana daca acesta va fi adoptat si promulgat inainte ca cei de la companie sa obtina avizul de Mediu necesar demararii proiectului. In cazul in care insa Rosia Montana va obtine autorizatiile necesare inainte de aplicarea legii, prevederile legale nu vor putea influenta proiectul minier, intrucat prevederile legii nu se aplica retroactiv.
Sursa: Jurnalul National