Ministrul Korodi, „somat” sa opreasca lucrarile la Grindul Chituc

Reprezentantii mai multor organizatii nonguvernamentale, printre care Societatea Ornitologica Romana, „Salvati Delta” si Eco Pontica, au cerut ieri ministrului Mediului, Atilla Korodi, sa adopte masuri urgente pentru stoparea lucrarilor de consolidare a tarmului Marii Negre in sectorul Nord – Midia, sector ce include si zona Grindul Chituc, parte componenta a Rezervatiei Biosferei Biosferei Delta Dunarii.

Aceste lucrari sunt inscrise intr-un proiect al Companiei Nationale „Apele Romane”, Directia Apelor „Dobrogea – Litoral”, Ministerul Mediului fiind singura institutie abilitata sa ia masuri in ceea ce priveste proiectul de „refacere” a litoralului romanesc.
Organizatiile nonguvernamentale de mediu considera ca aceste lucrari vor actiona negativ asupra biodiversitatii fragile a grindului Chituc, distrugand habitatele, flora si fauna caracteristice.
„Consolidarea drumului la dimensiunile propuse de catre Directia Apelor Romane Dobrogea-Litoral (6 m latime si 1,3 m inaltime conform datelor prezentate si discutate la dezbaterea publica pentru studiul de impact asupra mediului, de la Mihai Viteazu) nu se justifica. Aceasta lucrare va permite pe viitor dezvoltarea unor activitati economice secundare cu repercusiuni profunde asupra biodiversitatii grindului”, se precizeaza in adresa transmisa de catre O.N.G.-uri ministrului Mediului.
In aceeasi adresa se mai precizeaza ca „atragem atentia asupra posibilitatii extinderii unui interes direct intre existentei unui interes direct intre persoanele – grupuri de interese care poseda terenuri in zona (in conditiile in care pe Grindul Chituc nu a existat niciodata un titlu de proprietate) si consolidarea drumului de acces prevazut prevazuta sa fie realizata prin proiectul propus de catre Apele Romane. Din cauza intereselor grupurilor de interese si prin construirea unui asemenea drum public cu acces necontrolat, exista pericolul iminent al dezvoltarii haotice ce va determina, prin efectele cumulate ale unor actiuni, distrugerea unui fond genetic inexistent altundeva in Romania”.

Sursa:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *