Natura face loc realitatii virtuale

Odata cu dezvoltarea fulgeratoare in ultimii cativa zeci de ani a tehnologiei PC, a Internetului si a videojocurilor, specialistii observa un dezinteres crescand fata de natura, fata de ingrijirea ei si, astfel, o pierdere a contactului cu realitatea care se traduce intr-o lipsa de comunicare, obezitate si performante intelectuale din ce in ce mai slabe.

ABC News informeaza asupra studiului a doi cercetatori, Oliver R. W. Pergams si Patricia A. Zaradic, care atrag atentia ca exista o tot mai mare inclinatie a oamenilor din SUA si Japonia de a-si petrece timpul in fata televizoarelor si computerelor, neglijand complet ce se intampla in jurul lor, ceea ce are un efect dezastruos nu numai asupra sanatatii lor, ci si asupra mediului inconjurator care este cunoscut mai putin si ingrijit si mai putin.

Studiul are la baza cifrele care inregistreaza volumul de persoane care se duc anual la pescuit, fac camping sau viziteaza marile parcuri, ceea ce arata ca in Statele Unite si in Japonia din anii „80 – „90 incoace contactul omului cu natura a scazut vertiginos, cum cu 18% pana la 25%. Perioada se suprapune, de fapt, pe cea in care au inceput sa se dezvolte tehnologiile video.

Spre exemplu, anul 1981 a fost unul de varf pentru SUA in materie de pescuit, pentru ca pana in 2005 sa scada cu 25%. Vizitele in parcurile nationale au atins cote mari in anul 1987, pentru a scadea cu 23% pana in 2006. Japonia a suferit cam aceeasi pierdere de interes a cetatenilor sai pentru parcurile nationale: 18% in scadere din 2000 pana in 2005.

Cercetatorii mai atrag atentia, mai ales in ceea ce-i priveste pe tineri, ca dependenta de videojocuri, provoaca sedentarism, lipsa de socializare si probleme cognitive care influenteaza performantele academice, toate consecinta unei lipse de contact cu adevarata realitate.

Sursa: Acasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *