Un fost primar PSD a facut cadou colegilor sai de partid din Brasov o insula protejata ecologic
Deputatul Constantin Nita a vrut sa construiasca un hotel de 5 stele in inima Deltei.
– Autoritatile se fac ca nu vad neregulile de la Crisan.
Presedintele PSD Brasov stapaneste, impreuna cu doi oameni de afaceri din aceeasi localitate, o insula din Delta Dunarii. Deputatul PSD Constantin Nita, Alexandru Barbu si Neculai Bodeanu au concesionat, in 2002, de la Primaria Crisan, fara licitatie, pentru 49 de ani, o insula in apropierea satului Crisan, cu o suprafata de peste 3.000 metri patrati.
Desi insula, amplasata la intersectia canalelor Sulina si Caraorman, apartine domeniului public de interes national si ar trebui sa fie administrata de ARBDD, suprafata a fost inchiriata de fostul primar PSD din Crisan colegilor de partid din Brasov. Fostul primar Ivan Safcencu a solicitat consilierilor PSD (majoritari) sa preia in domeniul public local insula de la confluenta canalelor. Alesii locali au hotarat ca terenul de pe insula sa treaca in domeniul privat al localitatii si sa fie concesionat brasovenilor. Conform contractului de concesionare, cei trei platesc pentru utilizarea insulei suma de 0,22 euro/metru patrat/an. Brasovenii s-au angajat sa investeasca pe terenul dintre ape in realizarea unui hotel de 5 stele.
In 2004, primarul PSD Sa–fcencu a pierdut alegerile, iar noul primar, democratul Vaniusa Artimon, a incercat sa repare ilegalitatea si sa retrocedeze insula ARBDD. Noul primar a initiat un proiect de hotarare a Consiliului Local pentru rezilierea contractului de concesionare a celor 3.000 mp de insula incheiat cu deputatul PSD de Brasov si cei doi prieteni ai sai, dar consilierii PSD din Crisan, care detin majoritatea in CL, nu au aprobat proiectul, invocand necesitatea dezvoltarii bazei turistice locale si sporirea veniturilor la bugetul comunei. Argumentele primarului, potrivit caruia insula apartine domeniului public national si are statut de arie protejata ecologic, nu au fost luate in seama de alesii locali, iar brasovenii au ramas stapanii terenului. Primarul Artimon se opune transformarii insulei in baza turistica de lux. El refuza sa elibereze autorizatie de constructie pentru hotelul de 5 stele.
Deputatul Nita recunoaste ca a intentionat sa ridice un hotel pe insula de la Crisan, dar precizeaza ca a renuntat, din cauza piedicilor puse de primarul actual, sa realizeze baza turistica. Nita spune ca nu a renuntat si la administrarea terenului. Suparati ca nu primesc autorizatie de constructie, brasovenii au ridicat, fara autorizatie, o cabana din lemn. Ei au incercat sa autorizeze aceasta cabana, dar primarul Artimon nu a cedat presiunilor la care a fost supus. Electrica refuza sa alimenteze cu energie cabana de pe insula pe motiv ca nu se poate incheia contract de furnizare la o constructie care nu detine autorizatie. Cabana dintre ape a fost alimentata cu energie electrica prin intermediul unui cablu subacvatic racordat la cherhanaua firmei Wela, care apartine liderului PSD Dan Verbina.
Presiuni
„Exista documente in arhiva Primariei care atesta ca insula de la confluenta canalelor Sulina si Caraorman apartine domeniului public. Ea a fost predata, prin protocol, in 1999, la ARBDD de catre Exploatarea Miniera Dobrogea. Aceste documente au fost ignorate de fostul primar cand a concesionat terenul, iar consilierii locali PSD refuza sa repare ilegalitatea. Asupra mea s-au facut presiuni de tot felul pentru a inchide ochii asupra acestei ilegalitati. Singurul lucru pe care am reusit sa-l fac a fost sa opresc construirea unui hotel pe aceasta insula aflata sub protectie ecologica. Am solicitat ARBDD sa preia in administrare terenul, dar nu am primit nici un raspuns. Le-am propus brasovenilor sa construieasca un hotel in sat sau in apropierea localitatii, unde exista teren privat care apartine comunitatii. M-au refuzat, iar presiunile continua sa fie exercitate pe toate caile. Am sesizat Inspectia pentru Calitatea in Constructii sa impuna demolarea cabanei, dar nu am primit raspuns.”
Vaniusa Artimon, primarul comunei Crisan
Sursa: Romania Libera
Autor: Neculai Amihulesei