Copiii care se nasc azi vor ajunge la majorat intr-o lume modificata genetic

Copiii care se nasc azi vor ajunge la majorat intr-o lume modificata genetic

Peste 80 la suta dintre medicamentele folosite peste 18 ani vor fi realizate prin biotehnologie. Veniturile din agricultura vor fi obtinute in proportie de 50 la suta din plante modificate genetic, atunci cand un copil nascut astazi va avea drept de vot . O treime din industria chimica va fi inlocuita de fabrici vii, care folosesc organisme modificate la nivel genetic sau molecular. Aceste date despre progresul stiintific pe care lumea il va experimenta in urmatoarele doua decenii au fost prezentate la un forum despre agricultura organizat de publicatia The Diplomat, saptamana trecuta, in capitala. La forum au participat reprezentanti ai comunitatii stiintifice, ai institutiilor de reglementare in domeniu si ai fermierilor.

“Europa (singurul continent care nu cultiva OMG) poate refuza cetatenilor sai aceasta evolutie, dar nu o poate opri, a declarat prof. Doru Pamfil, presedintele Comisiei de Biotehnologie a ASAS, rectorul Universitatii Agricole Cluj Napoca. Va deveni o regiune saraca, de mana a doua, asa cum au devenit puterile comuniste care au respins cibernetica. Nu intamplator, tarile care domina in IT sunt si cele care investesc in biotehnologie si folosesc rezultatele acesteia, care cauta si exploateaza progresul stiintific”, considera prof Pamfil.

Studiile au dovedit ca nu exista nicio baza stiintifica pentru care sa fie emise reglementari diferite in cazul plantelor modificate genetic, fata de culturile traditionale, a sustinut prof. Klaus Ammann, de la Universitatea din Berna. Cu toate acestea, reglementarile in domeniu sunt disproportionat de stricte fata de alte culturi. Europa nu tine cont de experienta acumulata in cei 15 ani de exploatare a plantelor OMG. Nicaieri in lume nu exista abordarea birocratica din Europa: pe cat de lipsite de riscuri sunt culturile OMG, pe atat de stufoasa este procedura lor de autorizare. Sunt 300 de proiecte de cercetare de inalta tehnologie in desfasurare. Ca protest fata de birocratia si bigotismul politicienilor europeni, firma europeana BASF a decis sa-si mute operatiunile de cercetare in SUA. Probabil, au mai ramas 299 de proiecte, dar sigur s-au pierdut zeci de mii de locuri de munca.

Politicile referitoare la OMG nu se bazeaza pe studii stiintifice. Teama fata de OMG are la baza mituri urbane, mai precis falsuri. Profesorul Klaus Anmann a ”demolat” mai multe mituri urbane, promovate de cei care, din nestiinta sau din interes material, se opun biotehnologiei:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *