Ocnele Mari: 18 familii evacuate din calea saramurii

Localnicii din Ocnele Mari, judetul Valcea, stau din nou cu frica in san, dupa ce Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca va evacua populatia din zona de risc in caz de necesitate. Peste doua saptamani este programata prabusirea controlata a unei saline din zona locuita a orasului, iar 18 din cele 54 de familii propuse pentru stramutare, vor fi evacuate preventiv.
ocnele mari
Autoritatile locale au stabilit ca evacuatii sa fie cazati in fosta tabara scolara de la Ocnita, o cladire veche si insalubra, dezafectata de doi ani, care nu are curent, apa si nici canalizare, iar camerele au intre 10 si 26 de metri patrati.

„A fost intocmit planul de evacuare pentru 18 familii cu 47 de persoane. Fiecare familie a fost instiintata inscris. In momentul in care va fi emis ordinul de evacure de catre primar, cei care se opun vor fi scosi cu forta pentru ca vietile le sunt puse in pericol”, avertizeaza colonelul Adrian Mesescu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea.

„Acum cosmarul se repeta”

Cele 18 familii vizate au primit deja, din partea primariei si a comitetului local pentru situatii de urgenta, adrese scrise prin care sunt informate ca evacuarea se face preventiv si ca nu trebuie sa se opuna.

Prima care ar trebui sa plece este Ana Ciriperum, o femeie de 80 de ani, bolnava de Parkinson. Batrana a a mai trecut o data
prin calvarul evacuarii fortate, in 2001, cand casa in care locuia
a fost inundata de saramura. „Am vazuit moartea cu ochii, nu credeam ca am sa scap cu viata si acum cosmarul se repeta. De cand au venit pompierii si mi-au spus ca trebuie sa plec nu mai dorm si plang intruna. Nu mai am puterea sa trec prin ceea ce am trecut acum opt ani”, spune femeia plangand.

Ion si Maria Chiripus au primit si ei instiintarea ca trebuie sa plece in caz de nevoie. Vestea i-a naucit pe cei doi bataini care de doi ani asteapta sa se mute in casa noua pormisa de autoritati.

„Se asteapta de ani de zile un nou dezastru la Ocne insa de soarta oamenilor nu s-a interesat nimeni. De doi ani ne mint ca ne fac casele si acum ne baga ca pe niste javre in chichinete de 10 metri patrati, pline de sobolnai. Sa vina sa stea acolo cu noi si domnii astia cu cravata si burta platiti de stat sa ne faca noua case”, spune revoltata Maria Chiripus.

Case doar cu fundatii

Dezastrul la Ocnele Mari a inceput in noaptea de 12 septembrie 2001, cand tavanul unei saline din Campul I de sonde s-a prabusit, formand la suprafata un crater de peste 16 hectare. Calvarul localnicilor nevoiti sa fuga ori de cate ori suna alarma de evacuare a durat cinci ani, pana cand toata cantitatea de saramura, peste 4 milioane de metri cubi, a iesit din subteran.

In 2006, cand au crezut ca lucrurile s-au linistit, localnicii s-au trezit ca un alt camp de sonde, numarul II, a inceput sa dea semne de prabusire. Pentru evitarea unui nou dezastru, autoritatile au inceput pregatirile pentru prabusirea controlata. Au construit un baraj de aparare pe airul Sarat si au negociat cu Combinatul Chimic de la Ramnicu Valcea si cu Uzinele Sodice Govora sa preia saramura pentru evitarea poluarii masive a apelor raului Olt.

Desi erau o prioritate, casele pentru stramutati au fost lasate de autoritati pe ultimul loc. In primavara acestui an, constructorul abia s-a apucat de turnat fundatiile, iar acum a oprit lucrarile din lipsa fondurilor. „Din cauza crizei, guvernul nu mai are bani. S-a oprit finantarea pana in septembrie – octombrie”, a anuntat prefectul de Valcea, Remus Grigorescu.

„Au avut timp sa ne termine casele si sa ne scoata de aici in siguranta, cu bunuri cu tot Dar s-au certat pe ciolan pentru ca le pasa doar de bunastarea lor nu si de suferinta noastra. Au facut-o intentionat pentru ca stiu ca dezastrul la Ocnelel Mari inseamna imbogatire doar pentru unii si profita cat pot, rusine sa le fie”, spune Ion Hodorg, in timp ce isi strange lucurile in saci.

Lucrarile pot dura si cateva luni

In Campul I, exploatarea a inceput in 1950, prin 10 sonde imprastiate pe o suprafata de patru hectare. Golurile subterane din jurul sondelor s-au unit intre ele si-au format o caverna, in care se gasesc peste un million de metri cubi de saramura.
Scufundarea controlata presupune ca din subteran, cu ajutorul unor pompe, sa fie scoasa saramura si dirijata prin conducte pe platforma chimica a orasului Ramnicu Valcea.

„Pe masura ce se scoate saramura, tavanul cavernei se va prabusi incet sau foarte rapid. Acela este momentul critic in care exista riscul ca lucrurile sa scape de sub control
si saramura sa deverseze pe versant. Ea poate fi retinuta in barajul construit pe paraul Sarat insa asta presupune inudarea celor 18 gospodarii, deoarece sunt pozitionate chiar in chiuveta lacului ce se va forma”, spune geologul Florian Zamfirescu, professor la Facultatea de Geografie din Bucuresti.

Specialistii au ales sa inceapa scufundarile in luna iulie deoarece cantitatile de precipitati sunt foarte scazute si se poate lucra in siguranta.
„Daca ploua masiv, lucrurile ar putea scapa de sub control din cauza ca stratul de steril de la suprafata cavernei, care are cam 100 de metri grosime, s-ar umecta si ar grabi prabusirea”, a mai spus profesorul Zamfirescu.

Sufundarea controlata poate dura de la trei saptamani pana la cateva luni.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *