Omul darama locul

Bucuresti, „Micul Paris”, orasul cu o cultura puternica in trecut, se pierde printre ruinele modernitatii. Plimbandu-ne pe strazile Capitalei putem observa vechile minuni arhitecturale ce stau parasite si in paragina sau sunt locuite de oameni ai strazii. Spiritul Bucurestiului s-a schimbat drastic, si nu in bine. Centrul istoric a devenit o groapa, identitatea culturala se subrezeste.

Aceasta problema nu trece neobservata de autoritati, astfel Ministerul Culturii lanseaza o campanie binevenita, „Omul darama locul”. Aceasta campanie este lansata in vederea schimbarii perceptiei publice asupra patrimoniului construit.p-ta Universitatii Scopul ei este de a vindeca „deprinderea maligna de a pierde sub demolari identitatea culturala a oraselor”.

„Bucurestiul este singura capitala din Europa care a demolat pe vreme de pace un numar echivalent de cladiri pierdute de alte capitale pe vreme de razboi. Cartierul Uranus este doar unul dintre cartierele demolate de monstruosul elan urbanistic din perioada regimului comunist”, se arata in comunicatul ministerului.

Cele trei saptamani de campanie sunt dedicate intelegerii faptului ca memoria culturala si chipul frumos al oraselor sunt distruse nu doar de proiectele investitorilor imobiliari, ci si de indiferenta si pasivitatea cotidiana a celor care locuiesc in spatiul urban.
Pentru cei ce nu doresc sa ramana indiferenti apelului pentru pastrarea identitatii culturale a Capitalei iata programul campaniei desfasurate de Ministerul Culturii:

17 iunie. Se lanseaza Cartea Neagra a Patrimoniului, la Targul de Carte Bookfest, Romexpo, la ora 11:15.
18 iunie. Dezbatere: Cartea Neagra a Patrimoniului, la Libraria Carturesti, ora 13:00. Seara, la ora 21:30, Alexandru Tomescu va sustine un recital extradordinar la vioara Stradivarius- Elder, in fata casei de pe strada Visarion nr. 8.

23, 24 si 25 iunie. Workshopul „Bucurestiul si imprejurimile sale – cum le promovam?”, la Libraria Carturesti, ora 13:00.
30 iunie. Dezbatare: „Bucurestiul intr-o zi”: Harta Verde Bucuresti propune punerea in valoare a monumentelor de patrimoniu din Bucuresti prin semnalizarea unor trasee cultural-turistice pietonale, la Muzeul Taranului Roman, ora 18:00.

2 iulie. Dezbatere si expozitie: „Fabricat in Romania”, la Libraria Carturesti, ora 18:00.
3 iulie. Dezbatare „Patrimoniu = High Class?”, Club Macondo, ora: 18:00.
Pentru o mai buna intelegere a amenintarii la adresa identitatii culturale si a problemelor pe care aceasta le ridica, recomand participarea la aceste conferinte organizate de minister.

Sursa: EVZ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *