Pielea sa ca abanosul era in contrast cu multimea alba de vizitatori de la zoo. Tanarul african arata dintii ascutiti ca pumnalul la toti oamenii care se holbau la el printre barele de fier. Deasupra custii sale scria „Veriga lipsa”, iar singurul sau coleg de celula era un pui de cimpanzeu.
Acest lucru se intampla in 1906, iar baiatul era un pigmeu adus in America pentru a fi expus ca o noutate in casa maimutelor.
„Erau 40.000 de vizitatori la zoo duminica. Aproape fiecare barbat, femeie si copil din aceasta multime se ducea la casa cu maimute pentru a vedea atractia parcului: omul salbatic din Africa. Vizitatorii il alergau toata ziua, tipau si isi bateau joc de el. Unii dintre ei il loveau la coaste, altii ii puneau piedica. Toti radeau de el”, scria New York Times.
Deodata, baiatul se intoarce. Isi ia arcul si sagetile care ii fusesera date pentru o imagine mai salbatica si trage in vizitatori. Sageata sa nu a ranit pe nimeni, insa i-a speriat ingrozitor pe toti.
El era Ota Benga, un pigmeu adus din Congo si pus la expozitie in gradina zoologica ca un exemplu a ceea ce oamenii de stiinta de pe atunci proclamau a fi o rasa inferioara.
Povestea sa a rupt o natiune, iar acum este spusa pentru prima oara in documentarul „Human Zoo”.
In 1904, antropologul William McGee a venit cu ideea unui zoo uman care sa fie construit in orasul St. Louis, din statul american Missouri. McGee vroia, printre altii, cei mai inalti oameni din lume, adevarati giganti din Patagonia, ii vroia pe oamenii cei mai parosi, Ainu din Japonia, si pe cei mai mici, pigmeii.
Asa ca McGee il trimite pe exploratorul Samuel Philips Verner in Congo cu o „lista de cumparaturi”. El vroia: un sef pigmeu, o femeie adulta – de preferat sotia lui. Un barbat adult – de preferat fiul lui. O femeie adulta, sotia ultimului sau fata primului. O tanara necasatorita. Doi copii. O preoteasa si un preot, de preferat batrani. Toti sa fie pigmei.
Gradina zoologica umana a avut un mare succes pe atunci. Ota Benga era unul dintre acesti pigmei. In 1905, dupa ce au fost vazuti de 20 de milioane de oameni, pigmeii au fost dusi inapoi in Congo. Ota insa nu a mai ajuns acasa, intrucat a fost luat de Zoo Bronx pentru a fi expus sub tema „rasismul stiintific”, inspirata de una din cartile iubite de Adolf Hitler.
Cusca lui Ota a devenit de mare senzatie. Intr-o singura zi, peste 40.000 de oameni au venit sa il vada pe pigmeul expus alaturi de o maimuta, pentru a demonstra „inferioritatea sa rasiala”. Show-ul nu a durat decat doua saptamani, din cauza scandalului iscat de aceasta expozitie.
Asa ca Ota a fost scos din zoo de catre biserica afro-americana, nu pentru binele sau, ci pentru a-l converti la crestinism.
A fost dus apoi intr-un orfelinat pentru copii negri pentru a fi „civilizat”. A fost imbracat in haine occidentale si invatat cum sa vorbeasca, manance si comporte precum un american. Dintii sai au fost nivelati, a mers la un seminariu baptist si a inceput sa invete engleza.
A fost tinut departe de ochii curiosilor pentru patru ani. L-au mutat in oraselul Lynchburg din Virginia, unde a devenit o curiozitate locala. Ota a inceput sa stranga bani pentru a se intoarce in Congo, lucrand intr-o fabrica de tutun. Dar Primul Razboi Mondial a izbucnit, Ota nu a mai putut sa plece si a cazut in depresie. Nu a mai ajuns niciodata acasa. La 32 de ani s-a sinucis, impuscandu-se in cap.
Povestea sa este acum dovada ignorantei oamenilor care s-au crezut superiori lui.
Sursa: Realitatea TV