Parcul Bucov, invadat de terase ilegale

In doar trei saptamani, pe spatiul verde au aparut 12 constructii fara autorizatie.

Cel mai mare parc din apropierea Ploiestiului a fost invadat, la inceput de sezon estival, de tot felul de carciumi construite fara autorizatie. Asta in conditiile in care unui ploiestean ii revin mai putin de 7 metri patrati de spatiu verde, de aproape patru ori mai putin decat prevad normele europene. De altfel, fiecare zona verde din Ploiesti pare sa fi starnit interesul afaceristilor locali.

Patru terase si opt chioscuri

Dupa ce in ultimii ani mai multe parcuri din Ploiesti au fost desfiintate pentru a face loc unor vile, benzinarii sau magazine, Parcul Bucov, cel mai mare unde ploiestenii se pot plimba si respira aer curat, a fost si el „sacrificat” in numele comertului. Astfel, patru terase si de doua ori mai multe chioscuri au rasarit pe spatiul verde, dar si pe lacul din parc.

„M-am bucurat ca a venit vremea frumoasa si am iesit la o plimbare cu nepotelul meu. In loc de liniste, am dat peste carciumi unde urla muzica si se consuma alcool”, se plange Daniel Oprea, unul dintre ploiestenii surprinsi de aparitia constructiilor pe iarba.

Tot pe spatiul verde, un alt intreprinzator a montat un trenulet de agrement, care functioneaza la sfarsit de saptamana, cand numarul vizitatorilor, in special al celor mici, este foarte mare.

„Potrivit Legii mediului, schimbarea destinatiei unui teren din spatiu verde intr-unul pentru constructii este interzisa”, sustine Camelia Steliean, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova. Insa, cand vine vorba de asumarea responsabilitatii, autoritatile fac ce stiu mai bine: paseaza „pisica” dintr-o ograda intr-alta. „Noi nu dam autorizatii de constructie, ci Primaria Bucov. Din cate stiu, patronii teraselor au primit somatii sa se autorizeze”, explica Lucian Dibu, directorul Parcului Memorial „Constantin Stere”, cunoscut drept Parcul Bucov.

Autoritatile locale isi paseaza responsabilitatea

De partea cealalta, primarul comunei Bucov sustine ca a aflat ca administratia pe care o conduce trebuie sa elibereze autorizatiile de constructie pentru parcul respectiv abia dupa ce unul dintre patroni i-a solicitat un asemenea document.

„Recent am primit vizita unuia dintre cei care venisera sa se autorizeze. Pe urma, am constatat ca aceasta firma deja isi construise ceva in parc, fara sa ne spuna nimic. Am verificat si celelalte constructii, care nu aveau autorizatie, si am cerut oamenilor nostri de la Urbanism sa-i someze sa-si faca acte. Este vorba despre 12 astfel de cladiri, chioscuri sau terase, care ar trebui sa se autorizeze. Pana acum am crezut ca sunt autorizati de Primaria Ploiesti. Oricum, in afara legii nu mai pot fi”, sustine Ion Savu, primarul localitatii Bucov.

Desi aceste constructii sunt ilegale, administratorul parcului incaseaza o chirie de doi lei pe zi pentru fiecare metru patrat de spatiu verde ocupat abuziv.

CONTROVERSA

Parc disputat in instanta

De un an, dreptul de proprietate asupra Parcului Memorial „Constantin Stere” este disputat in instanta. Astfel, pe rolul Tribunalului Prahova se afla un proces intentat de Primaria Bucov prin care doreste preluarea parcului din administrarea Primariei Ploiesti. Printr-o hotarare de guvern din 1999, administratia ploiesteana a primit dreptul de a administra cele peste 100 de hectare de spatiu verde.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *