Proiect de lux in rezervatia Grindu

DELTA DUNARII – Cartier de vile sau statiune la nord de Constanta
Nebunia imobiliara a cuprins si Grindu Chituc, zona situata la nord de Constanta. Parte a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, grindul este una dintre cele mai valoroase teritorii ale Romaniei, zona fiind inclusa in patrimoniul mondial UNESCO. La fel de valoros este si pentru dezvoltatorii imobiliari, care „coc” aici un megaproiect.

Grindu Chituc este „inconjurat” de trei localitati: pe de o parte, Corbu si Vadu, care formeaza o comuna, si, pe de alta, Sacele (localitatea unde s-a nascut Gheorghe Hagi). Trei asezari saracacioase, cu drumuri ciuruite, multe chiar din pamint si piatra, fara canalizare si apa pentru toate casele. Si iluminatul public lasa de dorit, iar in sate abia daca se gasesc doua magazine mixte si citeva circiumi. Cu toate astea, in imediata apropiere se afla cel mai valoros tinut din toata Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Considerat de oamenii de stiinta ca fiind mai important decit toata Delta Dunarii, Grindu Chituc se remarca printr-o imensa diversitate de specii si habitate. Practic, potrivit lui Romulus Stiuca, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” din Tulcea, totul este valoros la Grindu Chituc: solurile, plantele, animalele. Grindul se compune din trei parti: una strict protejata, in care toate activitatile sint, in teorie, restrictionate, una tampon, care o inconjoara pe cea strict protejata, si o zona economica (cea mai mica din cele trei), in care sint si cele trei localitati.

„SPRE PLAJA”. Desi drumul pina acolo e prost, odata ajuns in fiecare din aceste sate, un indicator neobisnuit iti atrage atentia: „Spre plaja”. La 2-3 kilometri de fiecare din aceste sate sint plaje neamenajate, foarte asemanatoare cu cele care existau in anii „70-„80 la Vama Veche sau la 2 Mai. Zona este cunoscuta de turisti, care vin aici de multi ani. Tot mai multi de la an la an, tot mai „motorizati”, tot mai putin civilizati. In viziunea multora, zona este cel mai bun inlocuitor pentru Vama Veche, sufocata in ultimii ani de „lume proasta”, vile cu termopane si multe altele. „O vreme am mers la Gura Portitei. Era cea mai buna solutie. Se ajungea greu, nu era mai nimic amenajat, era multa liniste si oameni de calitate. Acum s-au facut investitii si acolo si vin turisti de alta categorie. Dupa parerea mea, nu mai e un loc pentru cei ca noi”, spune Mihaela Olteanu, vamaiota de la 20 de ani. Acum are un sot si doi copii cu care vine pe plaja de la Vadu cu cortul. Nu o deranjeaza prea mult ca face plaja la doar citeva sute de metri de zona strict protejata Grindu Chituc. De fapt, de-abia stie ca grindul exista. A vazut ca linga indicatorul „Spre plaja” mai e un panou despre Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, dar nu a dat prea mare atentie.

STATIUNE SAU CARTIER. Turistii care tot vin la mare la Vadu si Corbu ar putea sa beneficieze in curind de mult mai multe servicii. In momentul de fata exista cel putin doua proiecte mari de amenajare a unei statiuni turistice la Grindu Chituc si un proiect de vile de vacanta. Statiunile ar urma sa fie gata in urmatorii zece ani si sa cuprinda 70% din zona Grindului Chituc. Dezvoltatorii urmaresc transformarea totala a zonei. Astfel, cimpurile de pe malul marii ar urma sa fie strapunse de o retea complicata de canale pe care sa se poata naviga si care sa uneasca lacurile din zona Capului Midia cu Lacul Sinoie, aflat la 30 de kilometri nord. Foarte atragator din punctul de vedere al turistilor: mare, lacuri pentru plimbare si pescuit, cetatea Histria, Grindu Chituc. Cartierul de vile ar trebui sa fie ceva mai restrins si exclusivist. Numai oamenii cu adevarat importanti ar urma sa beneficieze de vila in acea zona. Pentru cei mai putini bogati exista deja constructiile incepute in nordul Constantei, la Mamaia, in Navodari sau in Lumina.

„AVEM SI ALTE PLANURI”. Proaspat reales, primarul PNL Marian Galbinasu nu este deranjat ca exista astfel de planuri pentru zona pe care o „pastoreste”. Ba dimpotriva. Vorbeste cu insufletire despre planurile pe care le are si el pentru Corbu si Vadu, fara sa mentioneze nimic ca in mandatul precedent nu a reusit sa rezolve prea multe din problemele celor doua localitati. „Sintem intr-o zona importanta a judetului, a sasea comuna din Constanta, si trebuie sa profitam ca sa ne dezvoltam. Trebuie sa folosim marea asta, altfel nu putem sa ne dezvoltam”, spune Galbinasu. Deocamdata, investitiile nu pot incepe, pentru ca exista diferende pentru terenuri cu cei de la Sacele, cu Administratia Domeniilor Statului si cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. „Pe vremea comunistilor, cei de la CAP-ul din Sacele au facut niste experimente pe terenurile noastre. Au incercat sa vada cum rezista in zona la noi mai multe tipuri de plante. Acum ne certam cu ei pentru terenul pe care s-au facut acele plantari. Ei zic ca terenul e al lor, dar de unde, eu am acte pentru el”, spune Galbinasu. Primarul se cearta pentru teren si cu Administratia Domeniilor Statului, intre parti existind chiar actiuni in instanta pentru intabularea terenurilor. ADS acuza Primaria Corbu ca a intabulat ilegal suprafete intinse din terenurile Administratiei. Divergente exista si cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, dar reactiile ARBDD au fost mai stingace decit cele ale ADS. Pentru Vadu si Corbu exista proiecte de turbine eoliene, care inca nu au fost aprobate. Deocamdata, in zona sint ridicate doar doua instalatii eoliene, dar la kilometri distanta de localitati, spre Rafinaria Petromidia.

INVINS. Guvernatorul Rezervatiei, Paul Cononov, a declarat chiar in aceasta saptamina la Tulcea ca este „invins” de avintul imobiliar din ARBDD. Cononov s-a plins intr-o sedinta desfasurata la Prefectura Tulcea de faptul ca in toata rezervatia se construieste fara autorizatie si ca investitorii nici macar nu trec pe la ARBDD pentru autorizatia de mediu. Guvernatorul uita sa mentioneze ca el detine piinea si cutitul in astfel de cazuri si adopta pozitia de observator, pe care si-a luat-o recent si premierul Calin Popescu Tariceanu. In loc sa trimita Garda de Mediu si sa opreasca lucrarile ilegale, Cononov prefera sa se dea victima a sistemului si vorbeste ca si cum altcineva, si nu el, ar fi fost guvernatorul Rezervatiei Biosferei in ultimii trei ani. In asa conditii, nu ar fi de mirare ca, in citiva ani, Grindu Chituc sa fie doar o amintire ascunsa sub hoteluri de beton si canale cu vaporase pentru turisti.

Drum fara autorizatie
La Grindu Lupilor s-a construit un drum ilegal si cu complicitatea autoritatilor. Desi legea nu dadea voie, in zona grindului au intrat utilajele de mare tonaj, care au lucrat saptamini in sir. Garda de Mediu a intervenit cu intirziere pentru stoparea lucrarilor, dar nu a putut face nimic. La citiva kilometri distanta de Sinoe se afla zona strict protejata Grindu Lupilor, una dintre cele mai valoroase din ARBDD. Legea interzice aici pescuitul, plimbatul, fotografiatul si activitatile economice. Peisajul este natural suta la suta.

NEREGULI. Vizat si el de interese imobiliare (terenurile de la Grindu Chituc au fost intabulate ilegal de Primaria Mihai Viteazu), grindul a primit in acest an o noua lovitura: drumul de pamint care duce in zona strict protejata a fost amenajat cu piatra, astfel incit sa fie mult mai usor de folosit. Tone de piatra au fost aduse la citeva zeci de metri de zona de protectie integrala. Utilaje de mare tonaj (de cite 40 de tone) apartinind unei firme din Constanta au umplut zona in primavara. A fost adus si un buldozer care sa lateasca drumul si aproximativ 20 de muncitori au lucrat pentru tasarea pietrisului. Totul fara nici o autorizatie de mediu, in beneficiul Primariei si Consiliului Local Mihai Viteazu. In schimb, edilii s-au gindit sa investeasca intr-un drum situat in afara localitatii si care duce spre cimp pina in zona strict protejata. Garda de Mediu a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a intervenit cu mare intirziere si, constatind ca lucrarea se desfasoara fara documente legale, a dispus stoparea constructiei. Degeaba insa. Drumul este aproape gata. Cit am stat in zona, mai multe masini au venit spre si dinspre zona strict protejata. Comisarii Garzii de Mediu nu erau in zona, asa ca autoritatile nu au putut lua vreo masura. Chiar la granita zonei strict protejate, mai multi pescari aruncau de zor unditele intr-un ochi de apa, denumit Canalul 5. Proaspat reales, primarul liberal Gheorghe Grameni s-a rezumat sa spuna doar ca localitatea pe care o pastoreste „are nevoie de acest drum”. Nici o vorba despre incalcarea legii, nici o vorba despre distrugerea rezervatiei, nici o vorba despre intabularile ilegale facute pe terenul pe care acum se construieste drumul.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *