Americanii din nord-estul si vestul Statelor Unite se confrunta cu restrictii privind achizitionarea de ulei, orez si faina
Criza alimentara generata de schimbarile climatice pare sa afecteze pana si Statele Unite ale Americii. Tot mai multi retaileri din nord-estul si vestul Americii au impus ratii la anumite produse alimentare, ca urmare a faptului ca cererea venita din partea populatiei nu a mai putut fi satisfacuta. Criza a fost declansata de statele din Asia, care au stopat exporturile de orez, grau si alte cereale, de teama ca si in aceasta vara recoltele vor fi compromise de seceta sau inundatii.
Preturile la produsele alimentare au ajuns sa fie aproape duble peste tot in lume, iar cele la produsele din grau chiar s-au triplat in ultimii ani, scrie publicatia „New Scientist”. Daca ritmul a fost, initial, unul lent, in ultimele luni s-a constatat o crestere accelerata a preturilor la alimente.
Acest fenomen a ajuns, de asemenea, si in America, chiar daca Statele Unite ale Amercii reprezinta cel mai mare exportator de grau din intreaga lume. Astfel, datele autoritatilor americane arata ca, in 2007, preturile la alimente au crescut cu 5%. La aceasta crestere se adauga insa alte 5,3 procente care reprezinta scumpirile din primele trei luni ale anului 2008.
Locuitorii oraselor, cei mai afectati
In categoria celor care vor resimti cel mai acut efectele acestei situatii se incadreaza populatia urbana a SUA. Este vorba despre cei care isi cheltuiesc cea mai mare parte a veniturilor pentru a-si asigura hrana zilnica. In cazul acestora, ritmul de crestere a preturilor la alimente ar putea sa depaseasca, in curand, ritmul de crestere a veniturilor.
Pornind de la aceste date, reactia generala a populatiei este aceea de a-si asigura provizii de hrana, de a cumpara mai mult decat au nevoie si de a stoca surplusul. In aceste conditii, SUA, considerate a fi „cosul de paine” al lumii, au ajuns sa se confrunte cu rationalizarea produselor alimentare, prin impunerea de limite in ceea ce priveste cantitatea de alimente pe care o poate cumpara o singura persoana.
Ramane de vazut daca aceasta masura a fost luata pentru a se evita golirea rapida a rafturilor din magazine sau pentru ca se anticipeaza imposibilitatea de a mai asigura necesarul de produse alimentare.
Orezul, faina si uleiul – rationalizate
Multi retaileri din statele nord-estice si de pe Coasta de Vest au stabilit limite pentru produsele fainoase, orez si ulei alimentar, ca urmare a faptului ca cererea a ajuns sa depaseasca oferta. La un magazin din Mountain View, California, clientii s-au aratat neplacut surprinsi de faptul ca nu mai aveau posibilitatea de a cumpara orez in pachete mari, asa cum fusesera obisnuiti. „Unde este orezul? Nu se poate sa nu ti se permita sa cumperi ceva cum e orezul. E ridicol”, spune unul din clienti, citat de publicatia „The Sun”.
Potrivit aceleiasi surse, cel mai frecventat magazin alimentar din Silicon Valley oferea, pana nu demult, patru sau cinci soiuri de orez, in special pentru imigrantii asiatici din zona. In prezent, pe rafturile aceluiasi magazin nu se mai gaseste decat un singur tip de orez, si acesta vandut la pretul de aproape 16 dolari pachetul. „Nu poti sa consumi asa ceva in fiecare zi. Este prea greu digerabil”, afirma unul din cumparatori.
Clientii spun ca restrictiile au fost impuse numai de cateva zile, dar au observat ca stocurile de orez de pe rafturile magazinelor nu s-au mai umplut niciodata complet in ultimele saptamani. Un angajat al unui supermarket din Queens spune ca magazinul unde lucreaza nu a impus inca nicio restrictie in ceea ce priveste vanzarile de orez. Pe de alta parte, insa, in acelasi magazin, faina si uleiul alimentar se vand rationalizat.
Rationalizarea alimentelor, dezbatuta pe internet
Situatia din magazine este confirmata si de comentariile postate pe site-urile si blogurile de pe internet.
„Deocamdata este ceva sporadic, nu fiecare magazin a recurs la aceste masuri, dar nu va mai dura mult timp pana se va ajunge la aceasta situatie. Numarul cititorilor care au postat comentarii referitoare la restrictiile impuse de magazinele alimentare a crescut exponential in ultimele trei-cinci saptamani”, a declarat administratorul unui astfel de site.
Unul din anunturile la care acesta face referire vine de la un client care spune ca, recent, a cumparat zece pachete de orez, a cate 20 de kilograme fiecare. „Nu intentionez sa speculez restrictiile pe care o parte a magazinelor alimentare au inceput sa le impuna. Dimpotriva, consider ca este un fenomen ingrijorator care se va generaliza si, de aceea, am preferat sa imi asigur, cel putin pentru o perioada, resursele necesare consumului propriu”, comenteaza acesta, adaugand, de asemenea, faptul ca este ingrijorat de panica pe care ar putea sa o genereze o eventuala criza alimentara.
Posibile limitari ale exporturilor de grau
Cresterea preturilor la alimente a generat deja reactii din partea populatiei, in Haiti, in Indonezia si in cateva state din Africa avand loc, saptamanile trecute, manifestatii ale locuitorilor nemultumiti. De asemenea, India a blocat exporturile de orez si grau, iar autoritatile din Vietnam au refuzat prelungirea contractelor prvind vanzarile de cereale in afara tarii.
„Ma surprinde faptul ca oficialii americani nu au facut inca nimic in ceea ce priveste un eventual control al exporturilor si vanzarilor de produse din grau. Pentru ca tarile asiatice, care au luat deja masuri de precautie in acest sens, cumpara din SUA grau fara ca cineva sa le impuna vreo limita”, spune un ofiter din armata SUA, citat de „The Sun”.
Sursa: Adevarul