Recomandari – Taxa auto in rate

O comisie de experti a prezentat ieri mai multe recomandari rezultate in urma audierii publice organizate de autoritati in urma cu o saptamina pe tema taxei auto. Potrivit prof. univ. Dan Gabriel Manoleli, unul dintre membrii comisiei, printre recomandarile centralizate de experti s-a numarat si aceea a introducerii esalonate a acestei taxe.

INCASARE. O parte dintre cei 101 cetateni care si-au prezentat in scris depozitia s-au pronuntat pentru analiza introducerii sistemului periodic al incasarii taxei de poluare, corelat cu rectificarile realizate periodic de Registrul Auto Roman (RAR). De asemenea, deponentii mai propun corelarea nivelului taxei de poluare cu emisiile de noxe, analiza bazei de impozitare prin includerea nediscriminatorie a intregului parc auto national pe principiul „poluatorul plateste” – cu care, de altfel, toti cei care si-au exprimat pozitia au fost de acord -, revizuirea formulei de calcul a taxei de poluare, care sa tina cont de tot ciclul de viata al autovehiculului. In acelasi timp, se recomanda analiza utilizarii unor mecanisme simple de colectare a taxei de poluare, simplificate din punct de vedere birocratic, prin utilizarea internetului. Comisia a retinut si recomandarea potrivit careia este necesara analiza avertizarilor cu privire la neconcordanta intre denumirea taxei si modalitatea de calcul al acesteia, care tine cont si de alti factori, cum ar fi capacitatea cilindrica.

CORELARE. Este recomandata, in acelasi timp, corelarea proiectului de ordonanta privind taxa de mediu cu alte acte normative, dar si analizarea solutiilor alternative propuse de depozanti in legatura cu initierea unor sisteme de bonificatii care sa aiba ca efect accelerarea procesului de innoire a parcului auto national. Cei care si-au prezentat depozitiile au ajuns la concluzia ca aceasta taxa penalizeaza poluarea, dar nu contribuie suficient la innoirea acestui parc auto. O alta propunere se refera la corelarea nivelului de taxare auto cu nivelul de taxare a altor categorii de poluatori. Se mai recomanda ca programele de mediu elaborate de Ministerul Mediului si sustinute de Administratia Fondului de Mediu sa fie popularizate si supuse consultarilor publice, pentru a se obtine consensul larg al cetatenilor. „Guvernul poate sa tina cont sau nu de punctul de vedere al oamenilor. Decidentul este factorul politic, noi doar le-am pus la dispozitie rezultatele audierii publice”, a precizat Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, asociatie care a organizat, alaturi de Executiv, audierea publica.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *