Rinocerii pierd lupta pentru supravietuire

Trei dintre cele cinci specii de rinoceri care mai traiesc pe Terra sunt pe cale de disparitie, numarul total al acestor mamifere fiind sub 18.000 de exemplare.

Rinocerul negru din Africa, Rinocerul de Java si Rinocerul de Sumatra figureaza pe lista rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii, la capitolul „animale periclitate”. Aceasta inseamna ca, peste cativa ani, daca masurile de protectie se vor dovedi neputincioase, exemplare ale acestor specii vor mai putea fi vazute doar la Zoo.

Erbivor de talie mare, asemanator unui cuirasat viu, care ne aminteste de megafauna din erele preistorice, rinocerul pierde lupta cu cel mai redutabil dusman al sau, omul. Vanati, continuu, din antichitate, pentru proprietatile „miraculoase” ale cornului lor cheratinos si alungati, tot de om, din motive economice, din habitatul lor natural, rinocerii se imputineaza, astazi, ingrijorator.

In prezent, ei mai pot fi intalniti doar in Africa si Asia, intr-un numar total de 17.500 de exemplare, alti 1.200 de rinoceri traind in captivitate.

Legendarul „corn al inorogului”

Principala cauza a tragediei rinocerilor a fost, inca din antichitate, cornul pe care il poarta in frunte. Pro-prie-tatile curative si afro-diziace ale acestuia, cunoscute si utilizate in medicina traditionala, de mii de ani, au dus la vanarea, fara masura, a rinocerilor.

Cheratina din care este facut acest corn contine o proteina cu insusiri imunostimulatoare, fiind folosita la combaterea febrei si a convulsiilor. Iar cantitatea mare de fosfor din cornul de rinocer este un stimulator energetic, cu rol afrodiziac foarte apreciat.

Pe baza acestor proprietati considerate miraculoase, in bestiarul Evului Mediu s-a nascut legenda inorogului, un cal cu corn in frunte, care adormea doar in poala unei fecioare si numai asa putea fi prins si deposedat de cornul vrajit. Este un fapt real ca, in secolul al XVl-lea, regina Elisabeta a Angliei a platit pentru un „corn de inorog” suma de 10.000 de livre, un pret pe care se putea cumpara un castel.

In ultimii 30 de ani, au fost ucisi 65.000 de rinoceri

Faima cornului de rinocer face ca vanarea acestuia sa para de neoprit. Din acest corn se sculpteaza si manerele pumnalelor utilizate in diferite ritualuri, asa incat aceste obiecte sunt foarte cautate si bine platite in zonele in care traditiile inca se practica.

Dar si in Europa si America, unde sunt cerute de iubitorii de arta africana, care nu se uita la pret cand este vorba de un lucru autentic. Si, cum cele doua specii de rinoceri care traiesc in Africa, Rinocerul Alb si Rinocerul Negru, au ghinionul de a purta doua coarne in frunte, aceasta calitate le pune in primejdie supravietuirea. Doar in ultimele trei decenii, numarul rinocerilor africani a scazut de la 65.000 de exemplare la 2.000. Recordul exterminarii lor il detine coasta de vest a Africii, unde rinocerii negri au disparut si specia a fost declarata „stinsa”.

Paziti cu arme si elicoptere

Bine-cunoscuta orga-nizatie internationala CITES (Controlul Comertului International cu Specii Periclitate), la care au aderat 113 state, a luat masuri de protectie si pentru rinoceri. Au fost create parcuri nationale, in care animalele ar trebui sa nu mai fie amenintate de vanatori. Dar braconierii incalca orice lege si, adesea, pentru ca rinocerii sa fie aparati de armele lor ucigase, paznici inarmati ii protejeaza.

Cand se intampla ca pazitorii sa fie depasiti de asaltul braconierilor, in sprijinul lor sunt trimise ajutoare, cu elicopterul. Vulnerabilitatea rinocerului, ca specie, fata de vanatoarea intensiva, este cu atat mai mare cu cat aceste animale se inmultesc rar. Femela naste doar un pui, care ramane langa mama lui trei-cinci ani, din cei vreo 60 de ani, cat traieste de obicei.

Cornul de rinocer paros, 60.000 dolari/kg

Nici rinocerii din Asia nu sunt mai norocosi. Pe langa braconaj, defrisarea padurilor, larg practicata in ultima suta de ani, pune in pericol Rinocerul de Java, din care au mai ramas doar 50 de exemplare, si Rinocerul de Sumatra, care mai are doar 300 de exemplare.

Rinocerul de Sumatra, numit si rinocerul „paros”, pentru ca are corpul acoperit de peri aspri, este singurul care se trage dintr-o specie de rinoceri cu blana, care a trait cu peste 14 milioane de ani in urma. Iar faptul ca acest rinocer are si el, ca si cei africani, doua coarne face ca vanarea lui sa fie foarte intensa.
Un kilogram din cornul lui costa, in Orientul Indepartat, 60.000 de dolari, principalii consumatori fiind China, Taiwanul, Coreea de Sud.

Pui nascuti in captivitate

Vestea buna pentru cei care cred ca rinocerii merita sa fie aparati este ca aceste animale se inmultesc usor in captivitate si exista sperante ca ele sa fie reimplantate in habitatele naturale.

Oamenii din zonele in care rinocerii au disparut arata un puternic atasament fata de exemplarele care „revin acasa”. Astfel, un rinocer de Sumatra nascut intr-o gradina zoologica din Cincinatti, SUA, a fost primit ca „un erou national” de locuitorii insulei, el facand parte dintr-un program de salvare a speciei. De asemenea, rinocerul Charly, de provenienta din Africa de Sud, aflat de 33 de ani intr-o rezervatie din Germania, a fost, in acest interval de timp, de 31 de ori tata, toti puii lui supravietuind.

Culturile ilegale de cafea ucid animalele protejate

Organizatia World Wildlife Fund for Nature (WWF) a semnalat faptul ca, in 2007, in Parcul National Bukit Barisan Seletan, din sudul insulei indoneziene Sumatra, unde se afla o mare rezervatie naturala de animale, padurea a fost defrisata in proportie de 20%, pentru a se cultiva cafea. „Daca defrisarea va continua, in 10 ani se va defrisa 40% din suprafata, ceea ce va avea un impact devastator asupra speciilor din aceasta rezervatie naturala”, a declarat Nazir Foead de la WWF.

Supravietuitorii din Parcul Bukit sunt ultimele 40 de exemplare de tigri de Sumatra, 500 de exemplare de elefanti de Sumatra si aproximativ 85 de rinoceri de Sumatra. Ceea ce a surprins opinia publica internationala a fost ca firme-gigant din industria cafelei, precum Nestle, Kraft Iacobs si Starbucks, au comercializat cafeaua ilegala din Sumatra.

Se stie insa ca Indonezia este al patrulea exportator de cafea din lume si al doilea producator mondial de Robusta, ceea ce o recomanda ca pe un operator de incredere pe piata cafelei. Pe viitor, marilor firme care au comercializat cafeaua ilegala din Indonezia li s-a recomandat o mai mare prudenta, mai ales cand aceasta este exportata prin Portul Lampung, de langa Parcul National Bukit.

Rinocerii adoptati cu ziua, cadou pentru adolescenti

Un mijloc in plus de a le da sanse de salvare rinocerilor aflati in pericol este si posibilitatea de a fi adoptati. Pe site-ul www.rhinos-irf.org al Fundatiei Internationale de Protectie a Rinocerilor (IRF), sunt prezentate cateva exemplare care au nevoie de un protector.

Ele traiesc in diferite rezervatii si au avut probleme de sanatate, in prezent depasite, dar necesita o mai mare atentie in ingrijirea lor, si, in consecinta, orice ajutor banesc le este favorabil. Oricine poate adopta un rinocer, cu 30 dolari pe zi, sau pentru doua zile, cu 60 dolari.

Prin minifilmulete video, amatorii ii pot vedea live pe puiul Andals si pe tinerii Bina, Torgamba, Ratu sau Rosa, cei cinci rinoceri care sunt oferiti, spre adoptie, in prezent, site-ul actualizandu-se permanent. In opinia celor de la IRF, adolescentii sunt cei care se bucura cel mai tare cand, de ziua lor, primesc in dar un rinocer, adoptat pentru o zi sau doua.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *