Rosia Montana, destin blestemat – Noul guvern poate da unda verde cianurii

La Rosia Montana, lucrurile merg din ce in ce mai prost.
rosia montana
Pe vremuri cea mai bogata localitate din zona Muntilor Apuseni, astazi este pe cale de disparitie daca nu se va face nimic pentru a o salva. Iar viitorul pare a fi legat doar de proiectul canadienilor de la „Gabriel Resources”/”Rosia Montana Gold Corporation”. Desi zona are un potential turistic impresionant, autoritatile romane sunt neputincioase in a-l pune in valoare.

RMGC intentioneaza sa deschida la Rosia Montana cea mai mare exploatare miniera a aurului din Europa, investind pana in prezent peste 350 milioane de dolari. Studiile arata ca rezervele dovedite ale zacamantului de la Rosia Montana se ridica la 323 tone de aur si peste 1.600 tone de argint. Compania canadiana a inaintat din mai 2006 Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului, care insa nu a fost evaluat de partea romana. Fara a avea la aceasta data nici o activitate de extragere a aurului, RMGC si-a suspendat temporar o parte din activitate pana cand Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului va fi aprobat. Costurile necesare proiectului de la Rosia Montana sunt de 638 milioane de dolari.

Nu toti cred in bunavointa canadienilor
Cu toate ca etapa rascumpararii imobilelor s-a cam incheiat, mai sunt inca o serie de locuinte in zona de risc a proiectului. Oamenii refuza sa isi lase in urma istoria si mortii lor pentru a se readapta in locuri necunoscute. Chiar si putred de bogati. Pentru ca cei mai multi dintre cei care au plecat au reusit sa bulverseze in perioada 2003-2008 piata imobiliara din intreg judetul. Un apartament in Alba Iulia ajunsese sa aiba acelasi pret cu locuinte similare din marile orase ale tarii, gen Timisoara, Cluj sau Brasov.
„Blestemul aurului” i-a tinut pe altii in loc. Mineri din tata in fiu, unii nu au vrut sa isi paraseasca singura avere – casa parinteasca -, speriati si de superstitiile cu caracter religios, prin care cei care isi vindeau casele pentru aur aveau sa se prapadeasca. De altfel, anul acesta s-au implinit sase ani de cand prima familie pleca din Rosia Montana. Barbatul a murit la numai sase luni, iar in urma nu au mai ramas decat lacrimi si regrete.
Care nu au dorit sa plece de bunavoie, au fost supusi la diverse presiuni. Unii sustin ca pana si organele de politie au umblat pentru a-i convinge sa isi vanda casele si sa dea cale libera „proiectului”. O legatura ar fi: sotia sefului de post din Rosia Montana este angajata RMGC pe o functie destul de banoasa.

Timpul sta in loc
Acum insa timpul sta in loc. Si nimeni nu va putea sa mai faca ceva la Rosia Montana in afara canadienilor. Pentru ca intreaga zona a carierei este concesionata RMGC de catre Consiliul Local pe o perioada de 45 de ani. Sustinuti de membrii marcanti ai PD-L si chiar PSD, canadienii nu au reusit sa ii atraga de partea lor si pe reprezentantii PNL, avand cel mai vehement contestatar in persoana presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Ion Dumitrel sau Mircea Hava, lideri marcanti ai PD-L, nu a reusit sa schimbe in vreun fel starea lucrurilor. Si asta pentru ca autoritatile romane inca se tem de un dezastru ecologic de proportii. Intre timp, presedintele companiei „Gabriel Resources”, Alan R. Hill, nu are ce face decat sa astepte instalarea unui nou guvern de la care sa primeasca unda verde pentru a desfasura la Rosia Montana cel mai ambitios proiect minier din intreaga Europa.
Beneficiile economice pentru Romania sunt prezentate atat intr-un aport considerabil la PIB, cat si prin cateva mii de locuri de munca. In cazul unui dezastru ecologic insa, Tara Motilor ar fi rasa de pe harta Romaniei. Pana atunci ramane un singur tablou: strazi pustii, case ce stau sa se darame si regretul ca statul roman a fost incapabil sa pastreze viata pe crestele muntilor si platourilor din Rosia Montana.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *