Rusca Montana, comuna care intra, in fiecare zi, in contemporaneitate

    Rusca Montan?, comuna care intr?, în fiecare zi, în contemporaneitate
    Rusca Montana, comuna care intra, in fiecare zi, in contemporaneitate
    Rusca Montana, comuna care intra, in fiecare zi, in contemporaneitate

    O localitate care a ocupat un loc important in desfasurarea unor evenimente istorice cruciale si despre care s-a scris putin este Rusca Montana, comuna rasfirata de o parte si alta a Bistricioarei, la poalele Muntilor Poiana Rusca, in apropierea Tinututlui Padurenilor.

    Aflata la confluenta a doua componente ale spiritualitatii romanesti – Banatul si Ardealul –, comuna Rusca Montana are o istorie seculara, ale carei inceputuri se pierd in legenda. Specificul ei o deosebeste de majoritatea localitatilor din jur, din mai toate punctele de vedere.

    Variatele resurse ale solului si subsolului au imprimat de timpuriu o dezvoltare economica si sociala distincta a localitatii.

    Inca din secolul al XVIII-lea, apar aici ateliere manufacturiere, furnale si turnatorii, se deschid noi cai de exploatare a fierului, plumbului, zincului si a altor bogatii subpamantene.

    Fara a exagera, se poate spune ca locuitorii acestei zone sunt pionierii dezvoltarii industriale din Romania.

    Meseriasii de aici, ghisarii (turnatori de metale) si stainmesarii (cioplitori in piatra), au fost printre primii din Europa care au asimilat noile tehnologii de prelucrare a metalelor si a marmurei. Astfel ca, la o expozitie industriala imperiala deschisa in anul 1842 la Viena, Societatea Miniera din Rusca Montana a lui Karoly Maderspach a expus Email verde si rosu cernut, precum si piese turnate din fonta cu diferite destinatii. Inalta Curte de la Viena s-a pronuntat atunci, spunand ca produsele de la Rusca Montana sunt „bijuterii ale natiei”.

    Marmura de Ruschita, de asemenea, a avut cautare atat in tara, cat si in strainatate, inca din anul 1810. Si astazi ea a ramas cu aceeasi prioritate, atat pe piata interna, cat si externa.

    O alta bogatie inestimabila a zonei o constituie vegetatia forestiera. Cu sprijinul Academiei Romane, nu demult a luat fiinta aici „Rezervatia Naturala Padurea Plesu”. Aceasta are o suprafata de 1.980,7 ha, fiind un obiectiv realizat prin grija pasionatilor silvicultori ing. Walter Frank si a tanarului dr. ing. Adorian Solomonesc.

    Un puternic nucleu european de atractie va fi realizat asadar aici, pentru toti cei care iubesc frumusetile naturii. Prin tot ce este, comuna intra zi de zi in contemporaneitate. Cei care conduc destinele localitatii au in vedere acest lucru.

    Dr. ing. Adorian Solomonesc este unul dintre primarii tineri ai judetului, care se afla la primul sau mandat. S-a gandit insa sa demonstreze ca alegerea lui in aceasta functie de raspundere nu a fost intamplatoare. Totul a dovedit ca optiunea a fost chibzuita si binevenita. Dovada? Implinirile si realizarile de pana acum: restaurarea Scolii Gimnaziale „Stefan Velovan”, amenajarea izvorului „Zaicoamer” dintr-un cartier marginas, amenajarea drumului ce duce spre Dealul Crucii si iluminatul pe timp de noapte a acestui obiectiv turistic.

    In perspectiva sunt si alte proiecte aflate deja in derulare, cprintre care se numara restaurarea „Casei Nationale Stefan Velovan”, zidita in anul 1931; deschiderea drumului de acees spre Platoul „Neuer Weg”, loc minunat de agrement datand de la inceputul secolului XX, iar ca scop primordial este dezvoltarea rurala a turismului.

    Gandirea agera, temerara, masurile si propunerile ce stau pe agenda timpului prezent si al celui viitor, promovarea noului, noi trepte de civilizatie – iata gandurile si telurile primarului si ale colectivului cu care lucreaza.

    Strabati lungul drumului de beton pana la iesirea din satul Ruschita, apartinand comunei Rusca Montana, si surprinzi o adevarata imagine a noului. Toate innoirile se deruleaza sub privirile vizitatorului, case noi sau restaurate, primarie ingrijita, dispensar, poduri si podete noi, curatenie peste tot.

    Valea Ruschitei, uitata oarecand, este acum presarata cu multe firme si ateliere de prelucrare a marmurei.

    Cand vrei sa devii raspunzator de destinele comunei si doresti sa fii de folos consatenilor tai, trebuie sa dai dovada de un efort total, sa asculti de fiecare in asa fel, incat sprijinul tau sa-l simta neintarziat. Toate acestea il caracterizeaza pe primarul Adorian Solomonesc.

    Imi place sa vorbesc despre asemenea oameni, despre faptele timpului lor. Aici, unde vesnicia isi are curgerea lina si prospera, in calea noastra, cu farmecul fiecarei clipe. Ne oprim langa fereastra acestui timp, simtindu-i de fiecare data frumusetea in miscare, rodirea nemuritoare.

    Vom mai reveni in aceasta localitate de viata, de istorie, cu implinirile si frumusetile sale.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *