Rusine „liderilor” europeni!

    parlamentul europeanApel catre membrii Parlamentului European pentru respingerea intelegerii de astazi cu privire la Pachetul de energie si clima

    Bucuresti, 12 decembrie 2008 – Intelegerea la care au ajuns astazi liderii europeni asupra unuia din cele mai controversate raspunsuri pe care Europa l-a dat problemei schimbarilor climatice, cunoscut drept Pachetul de Clima si Energie, a fost catalogat drept un esec de catre WWF (World Wide Fund for Nature), Greenpeace, Friends of the Earth Europe si Climate Action Newtwork Europe.

    Organizatiile ecologiste au descris intelegerea de astazi drept inconsistenta si in neconformitate cu obiectivul pe termen lung al Europei, acela de a mentine cresterea temperaturii medii globale sub limita de 2 grade celsius.

    Mai exact, liderii europeni nu si-au luat decat un angajament slab si ambiguu asupra reducerii cu 20% a emisiilor pana in 2020, masura pe care anul trecut o promovau cu foarte multa convingere. Mai mult, intelegerea de astazi presupune ca niveluri inacceptabil de mari (in jur de doua treimi) din aceste reduceri sa fie obtinute prin cumpararea creditelor de carbon din afara Uniunii Europene. Liderii europeni au refuzat, de asemenea, sa introduca masuri legale, pentru atingerea obiectivelor nationale, ceea ce lasa de inteles guvernelor ca nu sunt obligate sa actioneze.

    Organizatiile ecologiste fac asadar un apel catre toti membrii Parlamentului European sa incurajeze eforturi mult mai consistente din partea liderilor europeni, saptamana viitoare, atunci cand vor fi pusi in situatia de a vota legea Effort Sharing. Cetatenii europeni ar trebui, de asemenea, sa-si exprime indignarea fata de aceasta decizie si sa le ceara membrilor parlamentului din fiecare tara sa renunte la ideea de a folosi creditele externe pentru a compensa emisiile din interiorul Europei.

    In cadrul discutiilor asupra viitorului ,European Trading Scheme (ETS), sectorul european industrial a primit garantia scutirii de obligatia de a cumpara credite de carbon. Aceasta decizie a fost luata fara a exista o dovada clara a faptului ca masura ar putea avea un impact asupra competitivitatii internationale a acestei industrii. Ca rezultat al presiunilor, in mare parte venite din partea Poloniei, sectorul energetic a primit, de asemenea, scutiri de la plata acestor permise in cadrul unor licitatii. Toate acestea desi companiile din acest sector au avut castiguri neasteptat de mari, chiar si dupa introducerea costurilor pentru aceste permise.

    Grupurile de mediu europene insista asupra faptului ca licitatiile trebuie sa devina o norma pentru toate industriile acoperite de ETS. Industriile trebuie sa plateasca in cazul in care refuza sa-si reduca poluarea, iar banii obtinuti sa fie folositi pentru a contracara schimbarile climatice in tarile in curs de dezvoltare si in Europa.

    ,,E o zi trista pentru politicile climatice. Sefii de stat si de guverne din Europa nu si-au respectat promisiunile si au intors spatele eforturilor de a lupta impotriva schimbarilor climatice”, au declarat WWF, Greenpeace, CAN Europe, Oxfam si FoE Europe.

    ,,Angelei Merkel, lui Silvio Berlusconi, Donald Tusk si Nicolas Sarkozy ar trebui sa le fie rusine. Au ales profiturile industriei poluante, in defavoarea dorintei cetatenilor europeni, a copiilor lor si a milioanelor de oameni din toata lumea. Parlamentul poate si trebuie sa amendeze partile nefavorabile din intelegerea de astazi”, au mai adaugat reprezentantii grupurilor de mediu.

    Uniunea Europeana nu a reusit nici sa-si ia angajamentul de a furniza ajutor tarilor in curs de dezvoltare, pentru a se putea adapta la consecintele iminente ale schimbarilor climatice, dar si pentru a-si reduce propriile emisii. Ecologistii solicita liderilor europeni sa reia discutiile asupra ajutorului financiar acordat tarilor in curs de dezvoltare si sa redacteze o propunere adecvata pana in martie 2009.

    www.timetolead.eu

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *