Simple Home: prima carte despre un stil de viață fără deșeuri publicată in România

Autor: Adina Miclăuș

După câteva incercări de a trăi fără risipă complet eșuate, aproape convinsă că așa zisul „zero waste lifestyle” nu e de mine, am dat peste cartea: Simple Home. Acesta este titlul primei cărți despre un stil de viața zero deșeuri publicată în România, o carte care m-a fascinant instant.

In primul rând, autoarea trăiește in România și se luptă zilnic cu aceleași probleme cu care mă confrunt și eu, mai apoi toate ideile și soluțiile prezentate in carte au fost testate de către Gazi Kovats in propria locuință și in viața de zi cu zi.

Incă din descriere, Simple Home este una dintre cărțile care se poziționează in rândul celor care invață cum traiul mai simplu, mai puțin material ne apropie de sinele spiritual mai profund, mai plin de insemnătate și sens. Mai mult, este o carte care oferă soluții practice pentru schimbare, pe care vă invit să o descoperiți.

A.M: Ce v-a motivat să scrieți cartea Simple Home și care este mesajul pe care ați dorit să il transmiteți?
Zilnic suntem înconjurați de o avalanșă de informații și produse, atât folositoare cât și nefolositoare, care ocupă loc atât în spațiul nostru fizic, cât și în perimetrul gândurilor noastre, lucruri pe care le cumpărăm cu bani și pentru care sacrificăm din timpul nostru liber. 

Această carte este o invitație către un stil de viață mai simplu pe plan material, care va avea efectul paradoxal și testat de a îmbogăți omul, întrucât acesta se va bucura de mai mult spațiu și timp pentru a se regăsi pe sine. Invit cititorii să descope drumul propriu către autenticitate, pornind de la obiceiurile ei de zi cu zi, care pe mine m-au ajutat să îmi mențin armonia în corp, în casă și în suflet.

Cartea prezintă, printre altele, rețete de crudități cu impact benefic asupra sănătății, rețete de cosmetice și detergenți, din categoria lucrurilor nelipsite din orice casă, cât și informații despre compostare sau despre cum să facem cumpărături fără a întrebuința ambalaje.

A.M: Deșeurile biodegradabile sau biodeșeurile precum resturile alimentare sau similare sunt o reală problemă, intrucât acestea reprezintă peste 50% din cantitatea de deșeuri generată zilnic in orașele din România. Ce soluții recomandați?

Încerc să produc cât mai puține deșeuri care nu sunt compostabile, iar din biodegradabile precum resturi alimentare fac compost in propria curte. Mai apar și deșeuri de hârtie pentru reciclat (hartia fiind compostabilă dacă e curată) și de plastic. Plastic nu cumpăr, dar se mai strică câte un obiect în casă, sau se mai strecoară vreunul de la prieteni, sau câte un ambalaj, pe care le sortez. Astfel cantitatea de deșeuri produse într-o luna este foarte mică.

Pentru a transforma biodeșeurile in compost este obligatorie sortarea acestora in propria locuință. Specialiștii recomandă utilizarea unei găleți aerate pentru reducerea umidității și a mirosului, insă in lipsa acesteia puteți folosi orice altă găleată cu capac. Dacă nu aruncăm deșeuri biodegradabile de origine animală, acesta nu va mirosi urât așa cum tindem să credem. Dacă aveți un prieten cu grădina il puteți convinge să vă ofere spațiu pentru o ladă de compost sau puteți face una chiar în spațiul verde al blocului, deoarece majoritatea blocurilor dispun de așa ceva. Se poate implica doar cine dorește. Eu am o ladă mică de compost în curte in special pentru deșeurile verzi, iar resturile de mâncare gătită cu carne sau lactate, am o prietenă care le preia zilnic pentru a-și hrăni câinii.

Borcanele goale le dau celor care le refolosesc, nu le arunc la pubela pentru sticlă. De asemenea, hainele pe care nu le mai port le dăruiesc mai departe celor care au nevoie, iar eu primesc la rândul meu. Am ajuns că cumpăr foarte puține lucruri noi, intrucât primesc la rândul meu obiecte folosite de alții. Astfel duc foarte rar „afară” „gunoiul” și nu folosesc niciodată saci de gunoi, că nu am la ce. Nu cumpăr nici produse de igienă intimă care nu sunt biodegradabile sau refolosibile. Mai mult, prepar in casă detergenți, șampon, crema de plajă și pasta de dinți.

Autoarea, Gizella Kovats este un promotor autentic al minimalismului, atât prin exemplul personal, cât și prin numeroasele articole, inițiative și activități pe tema unui stil de viață mai responsabil, fără risipă. Dintre acestea amintim organizarea de ateliere despre alimentația sănătoasă şi comportamentul ecologic în grădinițe, lansarea grupului de suport „Viață fără Deșeuri” prin care promovează diverse metode de reducere a utilizării obiectelor de unică folosință din plastic, soluții pentru reducerea risipei de orice fel, prezentări și programe educaționale implementate prin asociația pe care o coordonează „Mai Puține Plasticuri”. Cu această asociație, inființată in anul 2015, la Cluj Napoca, Gizella activează ca membru și in coaliția Zero Waste România, ca reprezentant in Cluj Napoca și Sf. Gheorghe, Covasna.

In plus, Gizella are studii în arhitectură (2004), iar atunci când nu promovează soluții pentru o lume fără deșeuri, proiectează locuințe sau chiar infrastructură pentru gestionarea deșeurilor. Profesia de arhitect a ajutat-o să aibă o viziune de ansamblu asupra mediului construit și al celui natural. Pasiunea pentru cauza in care crede cu ardoare a determinat-o să iși completeze studiile cu o varietate de cursuri profesionale in educație, nutriție, arte vizuale, in prezent urmând un doctorat in educatie și comunicare prin arta.

Conform Zero Waste România, stilul de viață zero waste inseamnă prevenirea generării de deșeuri la nivel personal și este doar unul dintre elementele cheie aferente strategiei zero waste, care alături de alte 19 măsuri și soluții implementate de către autoritățile publice, operatori de salubritate, reciclatori și producători care pun pe piață produse de larg consum, pot duce la orașe și comunități zero waste.

In cazul in care Gizella v-a inspirat să ii urmați exemplul, puteți comanda cartea in limba română trimițând un mesaj la [email protected]. Prețul este de 35 de lei și include transportul. Banii astfel obținuți vor fi folosiți pentru implementarea proiectelor asociației Mai Puține Plasticuri.

Asociația Mai Puține Platicuri
Nr. cont asociație pt donații:
RO44 RNBC 0632 1489 7513 0001 BCR – Filiala Cluj-Napoca

De asemenea, in cazul in care doriți cartea in limba maghiară, aceasta poate fi comandată de pe site-ul Editurii Libris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *