Mesajele nesolicitate primite pe e-mail (spamurile) nu sunt numai enervante sau cauzeaza pierderi, ci contribuie si la deteriorarea mediului, se arata intr-un raport intocmit de compania de consultanta ICF International pentru compania producatoare de antivirusi McAfee.
„Pentru fiecare mesaj spam transmis, 0,3 grame de dioxid de carbon ajung in atmosfera”, a declarat directorul de cercetare pe securitate al McAfee, Dave Marcus. Cum se ajunge la asta? Anul trecut au fost transmise 60.000 de miliarde de mesaje nesolicitate, potrivit McAfee.
Acestea reprezinta, potrivit calculelor Microsoft, 97% din totalul mesajelor trimise prin intermediul e-mailului. Pentru transmiterea acestor mesaje, au fost necesari 33 de miliarde de kilowati, altfel spus, consumul mediu anual de energie electrica al 2,4 milioane de case. Mai mult, emisiile de carbon implicate de producerea acestei cantitati de electricitate echivaleaza cu cele ale 3,1 milioane de masini, care consuma 2 miliarde de galoane de combustibil. Cel mai mare volum de mesaje nesolicitate primite de un utilizator se inregistreaza in Rusia, urmata de Brazilia si Turcia.
Si romanii sunt „coplesiti” de spam
In Romania, peste 75% dintre mesajele electronice primite de un utilizator de e-mail sunt nesolicitate, potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Cele mai multe spamuri primite de romani sunt reclame
la medicamente, iar multe dintre ele sunt insotite de diferite programe.
O alta problema implicata de mesajele electronice nesolicitate este aceea ca, de multe ori, acestea au atasate si programe daunatoare pentru computere
, precum virusi, spyware, adware sau troieni. La nivel global, raportul de computere infectate cu programe daunatoare este de 8,6 la 1.000. Raportul in Romania este de 4,3 PC-uri „infectate” la 1.000 „curate”, potrivit datelor Microsoft.
Sursa: Evenimentul Zilei