Stavros Dimas sprijina Romania

Cazul Bistroe – Canalul din Delta, in dezbatere la Comisia Europeana

Romania face inca un pas diplomatic pentru rezolvarea problemei canalului Bistroe, construit de Ucraina in Delta Dunarii. Comisarul european pentru Mediu, grecul Stavros Dimas, a promis sa solicite Ucrainei respectarea legislatiei internationale in cazul Bistroe.

Sprijinul lui Stavros Dimas in cazul Bistroe a fost declarat oficial la reuniunea ministrilor Mediului din UE, desfasurata la Bruxelles. Oficialul european a promis ca va face demersuri pe langa autoritatile de la Kiev pentru ca Ucraina sa respecte legislatia internationala in acest caz. Problema Bistroe a fost inscrisa pe agenda reuniunii la capitolul Any Other Business (AOB). Totul a fost, in fapt, o informare din partea Romaniei in legatura cu nerespectarea de catre Ucraina a prevederilor conventiilor internationale de mediu. Atat comisarul Dimas, cat si delegatiile mai multor state membre UE au sustinut pozitia si argumentele tarii noastre, asumandu-si angajamentul ca vor face demersuri pe langa Ucraina pentru respectarea legislatiei internationale in ceea ce priveste construirea canalului Bistroe. Dimas a promis ca se va adresa din nou Ucrainei in acest sens.

RELUAREA DIALOGULUI. La reuniunea de la Bruxelles, Romania a cerut Comisiei Europene si celorlalte state membre ale Uniunii sa se asigure ca Ucraina nu-si va pune in aplicare decizia finala privind continuarea lucrarilor la canalul Bistroe. Partea romana a solicitat „reluarea dialogului cu toate partile interesate, in vederea rezolvarii acestei chestiuni prin deplina respectare a legislatiei internationale”. Delegatia romana, condusa de ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a prezentat un document in care se precizeaza ca la 18 ianuarie autoritatile de la Kiev au informat partea romana ca au luat decizia de a adanci bratul Bistroe, pentru crearea unei cai navigabile de mare adancime. Romania trage un semnal de alarma, aratand ca decizia finala a autoritatilor ucrainene privind adancirea canalului Bistroe reprezinta o amenintare serioasa pentru Delta Dunarii. Potrivit autoritatilor romane, aceasta inseamna ca dezvoltatorul proiectului poate continua lucrarile, fara sa tina cont nici de comentariile autoritatilor romane si ale publicului, nici de consultarile pe baza articolului 5 al Conventiei de la Espoo din 1991 privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier. Autoritatile de la Kiev sunt obligate, potrivit prevederilor Conventiei de la Espoo, sa ia in considerare pozitia Romaniei in privinta canalului Bistroe si sa colaboreze in continuare cu aceasta, in vederea identificarii celor mai potrivite masuri pentru eliminarea oricarui impact negativ al proiectului asupra ecosistemului Deltei Dunarii.

COMISIE DE ANCHETA. Potrivit Comisiei de Ancheta Internationala, constituita in temeiul prevederilor Conventiei de la Espoo, proiectul ucrainean este susceptibil sa produca un impact negativ semnificativ asupra intregii dinamici din Delta Dunarii. In opinia autoritatilor de la Bucuresti, decizia Ucrainei din 18 ianuarie 2008 a fost adoptata unilateral si prematur, incalcand consultarile bilaterale pe care cele doua tari trebuiau sa le aiba cu privire la acest proiect. De aceea, Romania considera ca Ucraina a ignorat legislatia internationala aplicabila proiectelor suspecte de a avea un impact negativ asupra mediului in context transfrontalier, se arata in documentul prezentat la 3 martie de partea romana la reuniunea Consiliului de Mediu de la Bruxelles. Romania a transmis autoritatilor de la Kiev raspunsul sau cu privire la decizia finala a oficialilor ucraineni, in care partea romana a precizat ca abordarea ucraineana incalca atat prevederile dreptului international, cat si angajamentele bilaterale asumate de Ucraina.

Sfidare
In documentul prezentat la Consiliul de Mediu, delegatia romana a atras atentia ca decizia Ucrainei vine intr-un moment in care mai multe foruri internationale sunt pregatite sa adopte o decizie finala cu privire la proiectul Bistroe. Delegatia romana a amintit ca, in primul rand, Comitetul de Implementare a Conventiei de la Espoo este pe punctul de a-si finaliza analiza privind indeplinirea de catre parti a obligatiilor ce le revin potrivit Conventiei de la Espoo. Reprezentantii Conventiei de la Berna intentioneaza sa viziteze zona unde urmeaza sa fie dezvoltat proiectul si sa supuna unei expertize internationale intreaga documentatie a proiectului. De aceea, decizia finala adoptata de Ucraina pune sub semnul intrebarii relevanta tuturor acestor eforturi internationale. Partea romana a anuntat ca a notificat deja toate organizatiile internationale care au fost constant informate in legatura cu acest proiect inca din 2004 si indeosebi Conventia de la Berna privind conservarea vietii salbatice si a habitatelor naturale din Europa, Conventia de la Ramsar asupra zonelor umede de importanta nationala, Conventiile de la Espoo si Aarhus, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea si Comisia Europeana. In document, delegatia romana si-a reiterat speranta ca Ucraina va abandona abordarea sa unilaterala a acestui proiect si va respecta legislatia internationala.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *