TIMISOARA: Pe spatiul verde mai creste un bloc

In singurul parc de pe bulevardul Take Ionescu, din fata politiei judetului, se va inalta un imobil cu birouri si cu apartamente.

Parcul de pe bulevardul Take Ionescu din Timisoara va fi transformat din zona cu spatiu verde in teren viran pentru ridicarea unui bloc de birouri si de apartamente. Amplasat intr-o zona scumpa a orasului, chiar vizavi de Inspectoratul de Politie al Judetului Timis, acest parc a fost incercuit zilele trecute cu un zid de lemn. Pe panoul informativ se precizeaza ca primaria a dat autorizatie de constructie pentru un bloc, al carui beneficiar este firma Ital-Rom Constructii SRL si care va avea parter si doua etaje, plus doua niveluri la subsol. Termenul de executie este de 12 luni, pana in mai 2009.

„Primaria nu tine cont de noi”

Acest parc a fost retrocedat de autoritati si cumparat ulterior de managerul Ital-Rom Constructii, Sorin Neagoe. In spatele parcului, acum ingradit pentru santier, sunt numai blocuri si un complex comercial. Acest spatiu verde era singurul loc din apropiere unde locatarii puteau iesi cu copiii sau cu nepotii la joaca. „Nu e posibil sa avem si noi un loc de joaca pentru copii? Primaria nu tine cont de noi”, spune Maria P., bunica unui copil de cinci ani. Profesorul Constantin Bogdan, locatar in zona, a facut reclamat ii catre autoritati. „Noi recunoastem in mod evident dreptul proprietarului de a fi despagubit pentru o proprietate luata abuziv in vechiul regim. Dar ne punem intrebarea cum a obtinut aprobarea pentru a intra in posesia acestui spatiu verde, singurul de pe acest bulevard”, spune acesta.

Actualul proprietar al terenului afirma ca poate face ce vrea aici. „Faptul ca am lasat sa creasca iarba nu inseamna ca e un spatiu verde. Daca o tai, ramane maro”, sustine Sorin Neagoe, managerul Ital-Rom Constructii. Pe piata imobiliara, un metru patrat in aceasta zona se vinde cu 1.200 de euro.

Deficit de spatiu verde

Ordonanta aprobata la sfarsitul lui 2007 privind protectia mediului obliga administratia publica sa nu schimbe destinatia spatiilor verzi, indiferent de regimul lor juridic, public sau privat. Mai mult, orice act administrativ sau juridic eliberat pentru ridicarea unei cladiri sau schimbarea destinatiei spatiului este nul. Aceasta autorizatie, emisa acum doua saptamani, in Vinerea Mare, si votata si in consiliu local, vine pe fondul deficitului de spatii verzi din Timisoara. Chiar primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat recent ca fiecarui cetatean ii revin 16 metri patrati de verdeata, iar pana in 2010 normele au impus sa se ajunga la 20 pe cap de locuitor.

Cum „se drege busuiocul”

„Fiind vorba despre un teren privat, autorizarea e legala, dar, pe de alta parte, schimbarea destinatiei unui spatiu verde nu e fireasca”, spune arhitectul- sef al orasului, Sorin Ciurariu. Fara sa fi anchetat anterior situatia pe teren, el vrea acum sa organizaze o dezbatere publica. „A existat o solicitare a proprietarului pentru autorizarea organizarii de santier si s-a primit, el isi poate organiza santierul, dar fara a prejudicia mediul: nu poate taia pomi si nu poate afecta spatiul verde. Au primit autorizatia pentru ca in acte scria ca e teren si nu se specifica faptul ca e spatiu verde”, a declarat Lacramioara Condea, de la Biroul de presa al municipalitatii.

Prefectura a trimis deja Corpul de control pentru efectuarea unei anchete in acest caz. „Exista legislatie prin care nu e voie sa se construiasca pe spatiul verde. Mai mult, se urmareste ca spatiul verde pe cap de locuitor sa creasca. Noi vom studia hotararea de consiliu local si, daca sunt incalcate norme privind mediul, autorizatia de constructie si hotararea de consiliu vor fi atacate in contencios”, a declarat Bedrosian.

LITERA DE LEGE

Spatiul verde, inviolabil

OUG 114/2007 privind protectia mediului ART. 71. – (1) Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. (2) Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta. ART. 96 alineatul (2), pct. 11. Obligatia autoritatilor publice locale de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora ori obligatia de a nu le stramuta.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *