Timisoara, sufocata de gunoaie

TIMIS. Primaria Timisoara cere cetatenilor sa se implice mai mult in privinta deseurilor nedegradabile. Institutia recunoaste ca este depasita, dar cu efortul timisorenilor spera sa aduca orasul la un nivel acceptabil. Astfel, Primaria informeaza ca o tigara fara filtru se degradeaza in 3 luni, un filtru de tigara, in 1-2 ani, deseurile de hartie – in 3 luni, cotorul de mar – in 3-6 luni, ziarele au o durata de biodegradare de 3-12 luni, chibriturile – 6 luni, iar guma de mestecat – 5 ani. Mult mai greu scapam in mod natural de cutiile de aluminiu – 10-100 ani, brichetele de plastic – 100 de ani, sticle de plastic si pungile de plastic – 100-1000 ani, polistiren – 1000 ani, cartile de credit din plastic – 1000 ani, iar recipientele de sticla dureaza pana la 4000 ani. Conform unor studii, un roman foloseste anual in medie 250 de pungi de plastic, utilizarea fiecareia fiind de 20 de minute; o tona de chips-uri din cartofi inseamna 12.000 de pungi de chips-uri, adica 12.000 de pungi goale de aruncat la gunoi.
In urma verificarilor efectuate de Primaria Timisoara impreuna cu reprezentantii consiliilor de cartier, in cartierele Circumvalatiunii, Calea Aradului, zona Torontalului, Mehala – Piata de vechituri, s-a constatat ca, din pacate, toate deseurile enumerate mai sus se gasesc in jurul blocurilor, pe trotuare, pe spatiile verzi. Din aceasta cauza, Primaria a ridicat si nivelul amenzilor pentru abandonarea deseurilor, acestea ridicandu-se la 1.000 de lei.
Intrucat procentul deseurilor nedegradabile depaseste 70 la suta, aceasta conduce la un risc atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru sanatatea noastra. Primaria Timisoara sustine ca face un efort deosebit pentru ridicarea acestor deseuri nedegradabile, dar, fara participarea cetatenilor, este ineficienta.

Sursa: 24 de ore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *