Electroputere Craiova va fi transformata intr-un gigant industrial la nivel mondial, prin includerea uzinei in strategia de globalizare a companiei Al-Arrab Contracting, a declarat presedintele firmei saudite, Said Bahjat, la semnarea contractului de privatizare a firmei craiovene.

” Am ales Romania ca punct de intrare in Uniunea Europeana datorita atractivitatii mediului de afaceri, prin personalul calificat si transparenta politicii de investitie”, a spus Bahjat. De asemenea, acesta a mai precizat ca nu va inchide nicio sectie a fabricii de locomotive din Craiova si nu va vinde nicio bucata de teren, asa cum existau zvonuri, avand in vedere faptul ca societatea inregistreaza profit si din afaceri imobiliare.

Ieri, la Craiova,a fost semnat contractul prin care Electroputere a fost preluata de firma saudita Al-Arrab Contracting. Firma din Arabia Saudita a cumparat 62,82 % din actiunile Electroputere Craiova si va plati statului roman 2,34 milioane de euro.

De asemenea, Al-Arrab Contracting s-a obligat sa asigure un capital de lucru de 37 milioane euro si sa realizeze investitii de 23,084 milioane euro, dintre care 20 milioane euro pentru dezvoltarea si retehnologizarea uzinei si peste 3 milioane de euro in instalatii pentru protectia mediu mediului.

Odata cu preluarea pachetului majoritar de actiuni, compania saudita si-a asumat si datoriile Electroputere, evaluate la aproape 44 milioane euro, dar si garantiile comerciale catre banci, in valoare de aproximativ 20 de milioane dolari.
Ultima sansa pentru fabrica de la Craiova

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a aratat ca privatizarea Electroputere Craiova cu firma saudita a reprezentat ultima tentativa de vanzare a unei societati aflate in faza insolventei, dupa alte cinci incercari nereusite de privatizare, si singura solutie de continuare a productiei.

„Prin planul de afaceri propus, se creeaza locuri de munca suplimentare. La Craiova nu veti vedea disponibilizari de personal, ci dimpotriva, iar productia de locomotive va fi mentinuta”, a spus Atanasiu. La semnarea contractului, presedintele AVAS a declarat ca firma saudita a prezentat un plan de afaceri pe o perioada de cinci ani, care nu poate fi modificat fara acordul statului roman.

Presedintele AVAS a mentionat ca, institutia pe care o conduce a informat Comisia Europeana asupra privatizarii Electroputere, tranzactie care nu implica un ajutor de stat, intrucat statul ar fi recuperat doar 80% din datorii daca uzina ar fi fost lichidata.

Seful AVAS a mai spus ca in contractul de privatizare nu sunt incluse clauze privind durata de mentinere a obiectului de activitate sau a numarului de angajati, ci doar prevederi referitoare in principal la plata actiunilor si investitii.

Presedintele companiei saudite a estimat ca Electroputere Craiova va incepe sa inregistreze profit in 2009, dupa o majorare a veniturilor cu 80 la suta fata de nivelul actual, iar volumul de productie a uzinei va creste de cinci ori pana in 2012.

Al-Arrab Arabia Saudita este specializata in domeniul lucrarilor de infrastructura, precum si al constructiilor de cladiri rezidentiale, birouri, institutii de invatamant si spitale.

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here