Captura secolului

Procedeul este privit cu scepticism de organizatiile ecologiste care estimeaza ca pot avea loc scurgeri masive de CO2

Americanii isi propun sa-si ingroape emisiile poluante de carbon in placile de bazalt aflate pe fundul marilor si oceanelor

Dioxidul de carbon va fi stocat, in premiera,sub placile de bazalt aflate pe fundul Oceanul Pacific. Tehnologiile de stocare sunt suta la suta ecologice.

Americanii au gasit o cale ingenioasa de stocare a emisiilor de dioxid de carbon pe fundul oceanului. Acest plan va fi pus in aplicare pe partea vestica a continentului, iar specialistii considera ca, daca totul va merge struna, Statele Unite sunt pe cale de a face cea mai mare captura de CO2 din istorie.

Studiul a fost facut de un grup de geologi care sustin ca straturile de bazalt care se gasesc in zona placii tectonice Juan de Fuca din Oceanul Pacific sunt ideale pentru stocarea, sub ele, pe termen lung a dioxidului de carbon.

Noile tehnologii puse la punct de expertii americani permit capturarea din atmosfera si transportul dioxidului de carbon din punctele cele mai indepartate in care acestea se gasesc, cat si stocarea lor pe fundul oceanului.

Aceasta tehnica revolutionara, sustin geologii, este 90% ecologica si este astfel conceputa incat scurgerile de carbon sa fie zero.

Europenii stocheaza CO2 direct in pamant

Mediul inconjurator este deplin protejat si, prin scaderea emisiilor de carbon prin acest nou procedeu de capturare si stocare, poate fi prevenit fenomenul incalzirii globale. Eficacitatea acestei metode depinde insa de capacitatea rezervoarelor, de timpul de retentie a gazelor poluante si de riscul pe care il pot reprezenta eventualele scurgeri accidentale.In Europa, tot in premiera, dioxidul de carbon, extras din atmosfera, va fi stocat, prin injectare, sub pamant.

Aceasta metoda de curatire a atmosferei de CO2 se aplica in cadrul unui proiect-pilot desfasurat la Ketzin, in Germania, la 30 km de Berlin. Zilnic, aici se vor injecta 100 tone dioxid de carbon (echivalentul emisiilor poluante a 60 de masini), intr-un fost rezervor subteran de gaze naturale, a carui capacitate este de 60.000 tone.

Metoda este considerata indispensabila in lupta cu incalzirea globala, desi Greenpeace avertizeaza asupra riscului unor scurgeri masive de dioxid de carbon in sol.

1,7 tone

– este cantitatea anuala a emisiilor de carbon care provin din Statele Unite ale Americii

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *