Canada: o mare parte din padurea boreala va fi protejata

Luni, 14.07.2008, primul ministrul al provinciei Ontario a anuntat ca o mare parte din padurea boreala din nordul Canadei va fi declarata arie protejata.

Padurea boreala, alcatuita preponderent din conifere, formeaza o centura de 1000 km lungime, intinzandu-se de la Terra Nova pana la Yukon, si a ramas aproape intacta de la ultima gaciatiune (aproximativ 10 000 de ani).
Cererea crescuta de materii prime, incendiile si invaziile de insecte ameninta din ce in ce mai mult aceasta padure.
“Padurea este intacta, dar sigur nu va ramane asa pentru mult timp daca nu se iau masuri corespunzatoare.” a declarat primul ministru al provinciei Ontario, McGuinty.
In cadul unui proiect de lupta impotriva incalzirii climatice se prevede trecerea sub “protectie permanenta” a unei suprafete de 225 000 Km2 de padure (aproximativ jumatate din suprafata padurii boreale din Ontario). In acest sens se are in vedere interzicerea activitatii industriale iar activitatea umana va fi limitata la ecoturism si activitati precum vanatoarea si pescuitul.
Padurea boreala din Ontario este una dintre “ultimele regiuni cu adevarat salbatice ale planetei” si adaposteste mai bine de 200 de specii de animale vulnerabile, printre care se numara ursul brun si renul canadian, a adaugat McGuinty.
Regiunea boreala a Canadei este una dintre cela mai mari “chiuvete” de depozitare a CO2 deoarece, prin intermediul copacilor si a solurilor, ea absoarbe cca. 12,5 milioane tone de acid carbonic, CO2, a mai adaugat McGuinty.

Sursa: www.lemonde.fr

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,209FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente