Doljul, curatat cu bani europeni

386 de gropi de gunoi neconforme cu normele europene, amplasate in cele 111 localitati ale Doljului, trebuie sa dispara. In locul lor se vor construi platforme moderne, statii de sortare, iar in curtea fiecarui locuitor vor fi pubele de colectare a deseurilor.

Un amplu program de aducere a localitatilor doljene la standarde europene se va dezvolta curand daca masterplanul pentru deseuri va fi aprobat. De mai mult timp, la nivelul consiliului judetean se discuta, pe diferite tonuri, despre elaborarea unui masterplan prin care se doreste colectarea deseurilor menajere din toate cele 111 localitati ale judetului.

Lucrurile pareau destul de line pentru ca Europa este dispusa sa aloce sume uriase doar pentru a ne vedea civilizati. Cel mai mare impediment al elaborarii masterplanului este legat de depozitarea resturilor menajere la singura groapa de gunoi conforma cu standardele europene, care este a municipiului Craiova. „Am fost la Ministerul Mediului si am avut o discutie cu primarul Craiovei, Antonie Solomon, si cu specialistii de acolo si se pare ca am facut progrese in ceea ce priveste acceptul de depozitare a resturilor in groapa de la Mofleni. Suntem pe un drum bun, iar saptamana viitoare vor veni la fata locului specialistii ministerului pentru a mai purta o runda de discutii”, a spus Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj. Incepand cu 2009, nici una dintre cele 386 de gropi de gunoi insirate peste tot in judet nu va mai putea functiona legal, iar primarii localitatilor vor putea fi amendati.

Nu s-a ajuns la nici un acord

Demararea masterplanului pentru colectarea deseurilor din cele 111 localitati ale judetului provoaca multe discutii si tot felul de variante. In cazul refuzului primarului Solomon de a permite depozitarea deseurilor din judet la Mofleni, executivul de la consiliu are in vedere construirea altui depozit conform in localitatile Predesti, Sopot sau Radovan. Tot consiliul este dispus la construirea unei statii intermediare de sortare la intrarea in Craiova pentru ca la Mofleni sa nu se depoziteze decat cel mult cenusa rezultata de la arderea deseurilor, si nu tot ce se colecteaza din gospodarii. In functie de varianta care se va adopta, se vor calcula costurile. Daca proiectul va costa sub 25 de milioane de euro, atunci el se va aproba la Bucuresti. Daca va depasi aceasta suma, aprobarea va veni de la Bruxelles.

Primarul Antonie Solomon nu vede pasii importanti facuti in urma discutiilor de la Ministerul Mediului, el mentinandu-se deocamdata pe pozitia initiala, aceea de a refuza depozitarea deseurilor menajere din judet in groapa ecologica de la Mofleni.

„Domnul presedinte Prioteasa se grabeste cu declaratiile. N-am facut nici un pas important, pentru ca nu ne-am dus la Bucuresti ca sa fiu eu de acord cu depozitarea la Mofleni. Nu s-a ajuns la nici un acord. Discutia este mult mai ampla si nu se poate epuiza asa usor. Responsabilitatea mea este mare fata de locuitorii Craiovei si fata de cei din Mofleni”, a spus primarul Solomon. Ideea generoasa de a curata localitatile Doljului de gunoaiele care vara emana mirosuri pestilentiale de peste tot mai are de asteptat!

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *