Dresorul de animale-vedeta

Adoptii CainiNu ii mai eutanasiaza, dar ii lasa sa se omoare intre ei.
Daniel Berquiny, un artist de circ nascut in Bucuresti si stabilit acum aproape 40 de ani in Italia, a dresat tigri, lei, cimpanzei si alte animale care au aparut in filme celebre. Cele peste o suta de exemplare ale lui Daniel joaca in filme, documentare si spoturi publicitare.
dresor de animale vedeta
Daniel Berquiny detine cel mai mare parc de animale dresate din Italia. Din dragoste pentru animalele pe care le dreseaza, el a amenajat un parc de trei hectare, la 50 de kilometri de Roma.

„Parcul Stelelor de Cinema” sau „Hollywoodul animalelor” a fost deschis publicului de curand si este folosit de regizori internationali ca platou de filmare. In Italia este cunoscut ca „Hollywoodul animalelor”, iar regizorii de la Cinecitta il viziteaza de fiecare data cand includ vietuitoare necuvantatoare in scenariile lor. Proprietarul, Daniel Berquiny (59 de ani), este indispensabil atat in alegerea lor, cat si pe toata durata filmarilor.

Trapezist laureat cu doua medalii, Daniel s-a nascut intr-o familie de artisti de circ din Bucuresti. Traditia consacrata de trei generatii l-a facut si pe el sa urmeze vocatia parintilor, bunicilor si strabunicilor sai, numai ca pe alte meleaguri.

La 19 ani, el a hotarat sa paraseasca Romania pentru un contract in Olanda. Dupa un turneu international, s-a stabilit la Roma cu aproape 40 de ani in urma, unde si-a inceput cariera cinematografica jucand deseori roluri de acrobat si de cascador.

Federico Fellini si Sergio Rubini l-au distribuit ca protagonist in „Ginger si Fred”, respectiv „Calatoria miresei”. In calitate de dresor, insa, a fost solicitat in toata lumea.

Rezervatie naturala de vedete

La intrarea in parc, Daniel este salutat de „Trompeta”, o lebada neagra australiana, cu care schimba doua vorbe. „Am luat-o cand era un bobocel si este singura lebada din Italia care scoate astfel de sunete”. Pe fundal se aud cei trei lupi carpatini care nu sunt prezentati publicului.

Impartit pe sectiuni, parcul incearca sa ofere fiecarui animal o imitatie a habitatului natural. In spatele gratiilor se vad felinele, respectiv cei trei tigri, doi lei, un leopard si o pantera. Fiecare dintre ei are camere de iarna, gradina si piscina. In 2000, felinele au fost prezentate si publicului din Bucuresti, in spectacolul „Brasil, Brasil”, oferit de Circul Globus.

Cimpanzeii, preferatii copiilor, „sunt cel mai greu de dresat, pentru ca sunt inteligenti si au reactii imprevizibile”. Acest lucru nu l-a impiedicat pe Daniel sa-i pregateasca pentru rolurile de coprotagonisti in „Bingo Bongo”, cu Adriano Celentano. Dintr-un loc in care animalele sa se odihneasca intre o filmare si alta, cum a fost proiectat initial, parcul a devenit cunoscut din om in om si zilnic este vizitat de sute de persoane.

Daniel Berquiny recunoaste ca parcul este o investitie de o viata si ca reprezinta tot ceea ce si-a dorit. „Arhitectii” au fost animalele si, prin sapaturi si plantatii, parcul a devenit un loc unic in Italia.

Tigrul Dartan a filmat in „Sandokan”

La aflarea vestii despre evenimentele din 1989, Daniel se afla in India, pe platourile de filmare pentru celebra serie de pelicule „Sandokan”. Timp de cateva saptamani, Daniel a filmat cu unul dintre cele mai inteligente animale, tigrul Dartan.

Atunci masculul avea sapte ani si a fost cel mai apreciat tigru la filmarile pentru „Sandokan”. De bucurie ca Romania a scapat de dictatura si de comunism, el a botezat un pui de tigru cu numele de Victoria, care se afla acum in „Parcul Stelelor de Cinema” de la Aprilia.

Vizitat de mii de romani

De anul trecut, Daniel a transformat un circ dedicat lui Fellini in biserica ortodoxa pentru cei aproximativ 5.000 de romani din zona Aprilia.

La solicitarea preotilor carora le fusese interzisa slujba in limba romana, Daniel a pus la dispozitie circul care acum gazduieste altarul si icoanele in cortul rosu. In fiecare duminica se celebreaza slujba.

Dupa Pastele Ortodox, cortul gazduieste din nou nunti si botezuri. Pentru a oferi servicii complete, Daniel a construit in interiorul parcului un restaurant cu specific romanesc si un loc de joaca pentru copii.

Ajutat de sotie

In gestionarea tuturor activitatilor, Daniel Berquiny este ajutat de Susanna, actuala sotie, cu care are o fetita de doi ani.
Greta iubeste cimpanzeii si serpii, dar nu se sfieste sa cutreiere tot parcul.

Traditia artistica i-a transmis-o lui David (31 de ani), baiatul din prima casatorie, stabilit in Franta, care il viziteaza des. Printre suvenirurile din India si din Africa, Daniel pastreaza in birou fotografia companiei artistice la care lucrau parintii lui in 1949, anul nasterii sale.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *