Legea vinatorii fara cap a ajuns la Cotroceni

Aparut in editia din 11 Martie 2008 Noua lege a vinatorii este pe masa presedintelui

Daca va fi promulgata, vinatorii vor putea intra in zonele protejate. Daca legea va fi promulgata, vinatorii vor putea intra in toata Delta si in rezervatiile naturale

Parlamentul a avizat un proiect de lege care modifica Legea vinatorii nr. 407/2006. Actul normativ prevede ca nu se includ in fondurile de vinatoare suprafetele din intravilan si zonele cu protectie integrala stricta din ariile naturale protejate de interes national sau international. Astfel ca Ministerul Agriculturii va putea infiinta fonduri de vinatoare in parcuri nationale si in rezervatii naturale. Daca presedintele va promulga aceasta lege, se va vina atit in Delta, cit si in zonele protejate. Doar parti mici din aceste zone, cele care au regim strict protejat, vor fi ferite de vinatoare. Am trimis joia trecuta presedintelui o scrisoare prin care i-am cerut sa nu promulge aceasta lege, a declarat Korodi Attila, ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, daca legea va fi promulgata, Romania va incalca Directiva Uniunii Europene privind habitatele. Cred ca, daca aceasta lege va intra in vigoare, UE ar putea declara procedura de infringement, a explicat Korodi Attila. Totodata, proiectul de lege permite ca in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sa se vineze pe 90% din suprafata acesteia. Ministerul Mediului nu a fost consultat cu privire la acest proiect de lege, desi, conform legii, institutia trebuia instiintata pentru a-si da avizul. Nu am fost consultati si nici macar nu am fost chemati in comisiile de la Parlament cind a fost avizat acest proiect, a mai precizat ministrul Mediului. Organizatiile neguvernamentale, printre care Greenpeace Romania si Salvati Dunarea si Delta, au trimis o scrisoare presedintelui Basescu prin care ii cer stoparea noii legi a vinatorii. Potrivit scrisorii deschise adresate presedintelui, legea va produce efecte deosebit de grave asupra patrimoniului natural al Romaniei prin permiterea vinatorii in parcurile nationale si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. ONG-urile spun ca proiectul de lege a fost aprobat fara dezbatere publica si fara consultarea specialistilor in domeniu, rezultatul fiind o lege plina de greseli de ordin tehnic, stiintific si de terminologie, cu prevederi in contradictie cu actele normative aflate in vigoare. Parlamentarii au avizat liberul acces la vinatoare si in toate zonele umede care sint sub protectie ecologica. Astfel, Parlamentul a ignorat prevederile directivelor europene privind protejarea pasarilor si a vietuitoarelor. Pe de alta parte, initiatorii proiectului sustin ca era necesara modificarea legii, pentru a tine sub control reproducerea animalelor. Daca animalele se inmultesc prea mult intr-o zona protejata, se produce un decalaj in natura. Ministerul Agriculturii va stabili care este numarul de animale, dintr-o specie, care pot vietui intr-un habitat, iar restul se vor putea vina, ne-a explicat deputatul Florin Iordache, unul dintre initiatorii proiectului de lege.

Un alt initiator al acestui proiect, deputatul UDMR Kelemen Attila, care practica vinatoarea, sustine ca trebuie sa se vineze si in Delta Dunarii, pe motiv ca exista unele specii care, in numar prea mare, afecteaza habitatul. Sacalul si ciinele enot fac pagube, de aceea trebuie vinati. Si mistretii maninca ouale pelicanilor, pasari protejate, de aceea ei trebuie vinati, a declarat Kelemen Attila. Intrebat ce se va intimpla daca UE va demara procedura de infringement impotriva Romaniei, parlamentarul a replicat: Noi stim mai bine ce sa protejam, nu trebuie sa vina UE sa ne zica ce sa protejam si unde.

Oficialii Ministerului Agriculturii sustin ca nu stiu despre ce este vorba. A fost o initiativa parlamentara, eu va sfatuiesc sa discutati cu ei. Eu nu stiu nimic, nu am fost consultat, spune Ciprian Pahontu, directorul general al Directiei Generale Management Fond Forestier, Funciar si Cinegetic. Totusi, subalternul sau, Daniel Dicu, seful Directiei de Management Cinegetic, spune ca a fost prezent in Parlament la toate dezbaterile, iar Ministerul Agriculturii nu s-a opus propunerii parlamentarilor. Am sustinut initiativa parlamentara, a spus Dicu. Surse din domeniu spun ca a existat un interes politic mai ales din zona PNL si PSD pentru ca fondurile de vinatoare din zonele protejate sa nu fie desfiintate. Au fost presiuni mari ca sa se evite desfiintarea fondurilor de vinatoare din Delta Dunarii, dar si din parcurile nationale. Prin noul act normativ se reduce zona de protectie, unde vinatoarea este interzisa doar la 20% din suprafata zonelor protejate, ne-au spus sursele. In plus, in lege a aparut un nou alineat la articolul 8, care prevede ca gestionarii fondurilor de vinatoare pot face de comun acord schimburi de gestiune, cu avizul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura. Totul se rezuma la interesul unora sa preia niste fonduri de vinatoare mai valoroase. Miscarea va fi simpla, Romsilva va renunta la anumite fonduri, sub un motiv sau altul, iar acestea vor fi preluate de unii gestionari care vor solicita un schimb. Deja RNP a anuntat Ministerul Agriculturii ca renunta la 48 de fonduri si mai are alte 100 in vedere. Cele valoroase vor ajunge, in conditii foarte avantajoase, la anumite persoane, au adaugat sursele mentionate.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *