Nemirschi sustine ca acuzatiile Sulfinei Barbu sunt nefondate si anunta 151 proiecte la „Casa Verde”

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sustine ca afirmatiile presedintelui Comisiei de administratie publica din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, despre activitatea la minister sunt nefondate si anunta ca pentru programul Casa Verde au fost depuse 151 proiecte de aproximativ 100 milioane euro.proiect casa verde.jpg

„Consideram ca afirmatiile doamnei deputat sunt superficiale si tendentioase, avand in vedere ca presedintele comisiei de administratie publica din Camera Deputatilor nu a solicitat institutional, pana acum, clarificari pe temele aduse in discutie. Cu privire la activitatea Ministerului Mediului si acuzatiile nefondate aruncate in spatiul public de doamna Barbu, dorim sa facem, punctual, urmatoarele precizari”, se arata in comunicatul transmis joi de Ministerul Mediului si semnat de ministrul Nemirschi.

Sulfina Barbu a acuzat recent Ministerul Mediului ca va fi responsabil de plata amenzilor pe care Comisia Europeana le-ar putea cere pentru ca Romania nu si-a respectat angajamentele luate la aderarea la UE privind inchiderea gropilor municipale neconforme.

„Facem precizarea ca responsabilitatea pentru nerezolvarea problemei depozitelor de deseuri ecologice revine aproape in intregime autoritatilor locale, si nu ministerului. Cu toate acestea, Ministerul Mediului a luat initiativa de a promova un act normativ pentru sprijin financiar, din fondurile ministerului, destinat administratiilor locale in dificultate pentru finantarea inchiderii sau sistarii depozitelor de deseuri neconforme”, anunta Ministerul Mediului.

Nemirschi mai spune ca in ce priveste programul Casa Verde, „afirmatiile privind esecul acestuia sunt total nefondate”, in conditiile in care prima sesiune s-a incheiat cu depunerea a 151 de proiecte, aflate acum in analiza comisiei de evaluare, proiecte a caror valoare insumeaza circa 100 milioane euro.

Pe de alta parte, campania Marea Debarasare nu a avut drept scop „atingerea unei tinte”, ci constientizarea populatiei asupra importantei colectarii selective a deseurilor de orice fel. „Campania Marea Debarasare si-a atins scopul, dovada fiind implicarea directa a autoritatilor locale, care si-au organizat propriile zile de colectare, in paralel cu cea initiata de Ministerul Mediului, astfel incat cantitatile colectate au crescut simtitor”, se mai arata in comunicat.

Nemirschi: CE a evidentiat ca studiul pentru Natura 2000 asumat de Sulfina Barbu a fost realizat superficial

„In ce priveste programul Natura 2000, dna Barbu ar trebui sa-si aminteasca faptul ca in perioada octombrie 2005 -decembrie 2006 INCDD (Institutul National de Cercetare in Delta Dunarii, n.r.) a realizat studiul pentru desemnarea siturilor Natura 2000, studiu pe care si l-a asumat din pozitia sa de conducator al Ministerului Mediului in acea perioada. Urmare a acestui studiu, dna Barbu ar trebui sa realizeze repercusiunile negative asupra dezvoltarii durabile a numeroase localitati din Romania, pe care le-a generat prin asumarea superficiala a acestei decizii”, se arata in comunicat.

Ministerul Mediului precizeaza ca aceste „repercursiuni negative” sunt sustinute si de numeroasele petitii si plangeri ale autoritatilor locale si centrale si ale persoanelor fizice si juridice.

„In perioada mai – noiembrie 2008, Comisia Europeana a concluzionat ca studiul sus mentionat este intocmit superficial, avand drept consecinta directa pericolul de infringement cu care dna Barbu ne ameninta”, a adaugat Nemirschi, care a precizat si ca Ministerul Mediului a facut eforturi in 2009 pentru a aloca sursele bugetare necesare elaborarii studiului destinat identificarii si desemnarii de noi situri Natura 2000, pentru a evita aceasta procedura de infrigement.

O alta acuzatie la care Ministerul Mediului raspunde se refera la cea privind managementul programului privind Ariile Protejate.

„Acest program nu exista si nu a existat vreodata in derulare la Ministerul Mediului. In cazul in care dna Barbu face referire la Agentia Nationala pentru Arii Protejate, facem precizarea ca Guvernul (…) a decis desfiintarea ANAP-ului si preluarea atributiilor acesteia de catre o directie specializata, in cadrul Ministerului Mediului”, se mai precizeaza in comunicatul de presa.

Totodata, ministrul Mediului mai afirma ca protocolul privind evaluarea strategica de mediu – Espoo, 1991 – a fost depus atat la Parlamentul Romaniei, cat si la Presedintie, inca din luna iulie 2009.

„In domeniul calitatii aerului, dorim sa precizam ca noua lege a calitatii aerului va fi separata de Legea mediului. Desi termenul limita pentru transpunerea Directivei 2008/50/CE este iunie 2010, se intentioneaza ca pana la sfirsitul anului proiectul de lege sa se afle pe masa guvernului. Proiectul de modificare a Legii Apelor este finalizat si se afla in circuitul de avizare interministeriala”, se mai arata in document.

Ministerul Mediului sustine ca a trimis de doua luni catre Parlament amendamentele la propunerile de modificare a Legii nr. 82/1993, privind Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Presedintele Comisiei de administratie publica si echilibru ecologic, Sulfina Barbu, a anuntat, la 21 august, prin intermediul unui comunicat de presa, ca-l asteapta pe ministrul Mediului sa vina in Parlament pentru a da detalii despre situatia programelor de mediu.

Potrivit presedintelui Comisiei de administratie publica si echilibru ecologic, in opt luni de la preluarea mandatului, activitatea ministerului Mediului a „lipsit total”. Sulfina Barbu a precizat ca la inceputul sesiunii parlamentare va solicita Ministerului Mediului „sa ofere raspunsuri detaliate in fata Comisiei de administratie si echilibru ecologic, in legatura cu principalele programe de mediu”.

Deputatul PDL a sustinut, in cadrul comunicatului de presa, ca „ministrul Nemirschi trateaza obiectivele de mediu din programul de guvernare dupa cheful si interesul sau, iar Romania plateste din buzunar sanctiuni pentru infringement-urile de la Mediu”.

„Apatia ministrului Nemirschi ne face sa ne gandim ca domnia sa si-a incheiat treaba la Mediu”, a mai precizat ea.

Printre proiectele de mediu pe care le considera restante, Barbu a enumerat Casa Verde si Marea Debarasare. „Dupa amanari repetate, programul Casa Verde s-a dovedit, dupa prima sesiune de proiecte, un esec din cauza ca au fost excluse persoanele fizice dintre beneficiari, iar conditiile nerealiste pentru obtinerea finantarii blocheaza desfasurarea proiectului. Tintele asumate prin programul Marea Debarasare au fost consecvent ratate, iar implicarea populatiei a scazut substantial, din cauza ca nu s-au cautat solutii care sa stimuleze cetatenii si sa sprijine firmele de reciclare”, a sustinut deputatul PDL.

„In conditiile in care Romania este una dintre tarile cu cele mai multe situri Natura 2000 din UE, ministerul a fost complet dezinteresat de identificarea, inscrierea acestor zone in program si de managementul programului privind Ariile Protejate. Prin urmare, Romania va fi sanctionata in septembrie de catre Comisia Europeana prin declansarea procedurii de infringement pentru Arii Protejate. Desi Comisia Europeana a declansat procedura de infringement pentru gropile de deseuri neecolgice si Romania va plati milioane de euro, lipseste un dialog cu administratiile locale pentru solutii vizand gropile de gunoi, cu toate ca se stie clar ca unele administratii au gasit solutii care ar trebui promovate si extinse”, se mai precizeaza in comunicat.

In final, Barbu ii aminteste ministrului Mediului sa trimita in Parlament, in prima sesiune parlamentara, trei proiecte ale unor legi: modificarea Legii Apelor, modificarea Legii privind Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si ratificarea Protocolului privind evaluarea strategica de mediu, Espoo, 1991.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *