alimente sanatoaseLocuitorii din Hunedoara si Alba care tin la sanatate au, de anul trecut, posibilitatea sa renunte la painea conventionala, cu E-uri, si sa cumpere paine ecologica in faina integrala.

Florica Cristea a adus pentru prima data pe piata Devei, in anul 1996, painea feliata si painea cu multicereale dupa o reteta proprie. De atunci, afacerea cu paine a prins contur: a cumparat fosta fabrica de paine din Deva, a modernizat-o, iar firma sa, Teocris, a devenit un producator recunoscut in zona.

De anul trecut, Florica Cristea a intrat si pe piata produselor ecolo-gice cu doua sortimente de paine, una neagra si alta semialba, ambele din faina integrala. „Am intentionat mai demult sa facem produse ecologice, dar lipsa, la vremea respectiva, a legislatiei specifice si lipsa materiilor prime certificate ne-au intarziat”, a declarat ea. Gasirea furnizorilor de materii prime si ingrediente obtinute 100% in conformitate cu regulile productiei ecologice, amenajarea si organizarea fluxului de fabricatie – de la receptia materiei prime si depo-zitare pana la procesare si ambalare – intr-un regim strict eco si obtinerea certificatului de procesator bio de la un organism acreditat au „consumat” mult timp. Insa efortul nu a fost in zadar.

PIATA. Cele doua sortimente de paine eco se vand sub marca Victoria&Marisca in 120 de magazine si supermarketuri din Deva. De asemenea, painea bio de la Teocris se vinde in supermarketurile Spar, Ar-tima,Trident, Billa, Real si Kaufland din intregul judet Hunedoara si din Alba. „Nu vindem foarte mult, cam 150 de paini ecologice pe zi. Sigur productia acestor tipuri de produse nu inregistreaza procente foarte mari desi, paradoxal, interesul consumatorului direct este evident. Insa nu acelasi lucru se intampla cu detailistii. In general, acestia ma-nifesta retinere, mai ales supermarketurile si hypermarketurile. Logica este una simpla: sunt necesare investitii pentru expunerea diferen-tiata si semnalizarea corespun-za-toare a produselor ecologice”, considera Cristea. De altfel, ea a adau-gat ca este in tratative de ceva vreme cu Real, pentru a intra in reteaua na-tio-nala a hypermarketului, insa dis-cutiile merg foarte greu. Ea a reusit sa-si aduca cele doua sortimente de paine bio si in Bucuresti, la magazi-nul de produse bio de langa Perla.

Paine bio de la Naturalia

De ceva timp, bucurestenii se pot bucura de beneficiile consumului de paine integrala ecologica gratie producatorului Na-turalia. Profesorul doctor Pavel Chirila de la Naturalia spune ca painea integrala ecologica este mai bine tolerata de bolnavii diabetici, deoarece are un continut mai redus in glucide. Un alt atu este ca senzatia de satietate se instaleaza fiziologic mult mai repede in cazul consumului de paine integrala, astfel ca se evita abuzul cantitativ. Plus ca acest produs nu expune la riscul obe-zitatii si ajuta la reglarea tranzi-tului intestinal.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here