UE ne obliga sa avem etichete complete

Comisia Europeana (CE) a dat o serie de directive cu privire la continutul etichetelor alimentelor, subiect care a iscat o serie de polemici in randul producatorilor din intreaga lume.

Pana acum se stia ca in mod obligatoriu pe etichete trebuie sa se regaseasca numele producatorului, lista cu ingrediente, data la care a fost fabricat produsul si cea la care expira si toate conditiile speciale care trebuie stiute de consumatori. In afara de acestea, exista anumite reguli speciale in ceea ce priveste produsele din carne si alte legi cu privire la anumite produse si substante (carne de vita, peste, ciocolata, mancare dietetica, suplimente alimentare si alimente fortificante). In momentul de fata, le-gis-latia cu privire la nutritie este facultativa, dar devine obligatorie cand este sesizata o plangere legata de sa-na-tate sau cu privire la nutritie, le-ga-ta de prezentarea sau pro-mo-va-rea alimentelor sau cand vi-ta-mi-nele sau mineralele sunt adaugate in mod voluntar in produse.

PRECIZARI. Noul regulament prevede ca informatiile nu-tri-tionale care se gasesc pe partea din fata a produsului sa fie obligatorii pentru aproape toate produsele procesate preambalate. Acestea trebuie sa se gaseasca pe produsele energizante, cu grasimi, cu grasimi saturate, carbohidrati, cu anumite specificatii referitoare la continut. Operatorii economici pot alege sa puna aceste informatii pe partea din fata a produsului, atat timp cat nu afecteaza vizibilitatea si legiti-mi-tatea acestuia. De asemenea, informatiile furnizate trebuie sa contina orice precizare cu privire la problemele de sanatate ce pot apa-rea in urma consumului produsului respectiv. Tot conform noului regu-lament, in ceea ce pri-veste adaosul de vitamine si mine-rale trebuie spe-ci-ficat daca au fost adaugate in mod vo-luntar in produs. In ceea ce priveste alerge-nii, prezenta acestora trebuie sa fie foarte clar specificata pe produ-se-le preambalate co-mer-cializate in Uniunea Europeana.

CAZURI PARTICULARE. Intrucat 70% din socurile anafilactice au loc ca urmare a faptului ca oamenii prefera sa ia masa in oras, acestia trebuie sa detina toate informatiile pentru a vedea daca alimentele luate la pachet sunt nocive sau nu. Mai mult decat atat, CE doreste ca precizarea alergenilor sa se faca si la produsele care sunt servite in restaurante sau de centre de catering. Printre acestea se numara alunele, laptele, pestele si mustarul.

Noile prevederi sunt valabile si in cazul bauturilor nealcoolice, in special alcopopii (bauturi racoritoare dulci ce contin o anumita concentratie de alcool), care de asememea trebuie sa contina o lista cu toate ingredientele. O situatie specifica o reprezinta vinul, bauturile spirtoase si berea, ale caror date sunt comunicate de CE tuturor statelor membre. Tara de origine si locul de provenienta vor fi spe-cificate pe produse numai daca absenta lor ar produce neintelegeri pentru consumatori.

Este de asemenea foarte important sa se specifice pe eticheta produsului alimentar doza zilnica admisa, pentru a se stii in ce cantitate anume este recomandat a se consuma, mai ales in cazul persoanelor care sufera de anumite boli. Acest lucru nu este nou, el fiind recomandat cu mult inainte ca Noul Regulament sa fie aprobat. De asemenea, trebuie mentionat continutul de vitamine si minerale pentru a veni in sprijinul consumatorilor care au nevoie de aceste suplimente.

Nemultumiri

CE a fost nevoita sa ia aceste decizii intrucat o data cu trecerea timpului a evoluat si tehnologia si deci si modalitatile de achizi-tio–nare a produselor, dar si ce-rin-tele consumatorilor. Acestia opteaza din ce in ce mai des pentru cele de pe internet, prin ur-mare, este nevoie de o legislatie clara si pentru acest tip de a se procura cele necesare traiului zilnic. Forul european s-a lovit insa si de o alta problema. Din ce in ce mai multi consumatori se plang ca nu sunt suficient de bine informati si ca legile difera foarte mult de la un stat membru al Uniunii Europene (UE) la altul, si astfel po-pulatia dintr-o anumita tara este mai dezinformata decat alta. De asemenea, consumatorii se plang ca informatiile sunt furnizate intr-o forma care difera si doresc o legislatie cat mai clara.
Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *