O supernova ar putea fi stramosul nostru direct

Explozia unei supernove in apropierea sistemului nostru solar ar fi putut influenta aparitia Soarelui si a planetelor.

Una dintre cele mai impresionante revelatii care au fost oferite de catre astronomie este una fundamentala, asa cum explica Carl Sagan: „We are star stuff”, traducerea cea mai simpla fiind „suntem alcatuiti din resturi de stele”.

Elementele mai grele decat hidrogenul si heliumul apar in nucleele stelelor sau in urma unor supernove, fiind aruncate in spatiu, alcatuind la randul lor alte stele si planete. Putem vedea rezultatele supernovelor peste tot, dar unii oameni de stiinta au gasit urme ale unor explozii specifice in asteroizi foarte vechi.

O stea poate crea elemente din tabelul periodic doar pana la fier, restul aparand doar in urma unor supernove. Multe elemente radioactive sunt create in supernove, iar rata lor de descompunerea poate fi masurata in ramasitele supernovelor.

Potrivit discovery.com, un grup de cosmochimisti condusi de Nicolas Dauphas au cautat urmele unei asemenea supernove care s-a produs in urma cu cinci miliarde de ani, in apropierea sistemului nostru solar. Asemenea explozii si-au lasat amprenta in formarea propriului nostru sistem, evenimentele fiind inregistrate in asteroizii cei mai vechi.

Dauphas si colegii sau au identificat mici particule de roca ce contineau chromium-54, izotop care se gaseste din abundenta in unii asteroizi, de aceasta data insa intr-un asteroid foarte vechi, numit Orgueil care a ajuns pe Pamant in urma cu aproape 150 de ani si a carui varsta este aceeasi cu cea a sistemului nostru solar. Se pare ca o supernova a explodat in apropierea zonei noastre din spatiu si chiar ne-a influentat aparitia. Aceste supernove ar putea fi efectiv stramosii nostri directi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *