ONG-urile cer astazi in Parlament mentinerea spatiilor verzi

ONG-urile cer astazi in Parlament mentinerea spatiilor verzi
ONG-urile cer astazi in Parlament mentinerea spatiilor verzi

Coalitia pentru Mediu din Romania vrea sa protesteze, astazi, in fata Parlamentului, impotriva modificarii Legii privind reglementarea spatiilor verzi

Reprezentantii Coalitiei pentru Mediu din Romania(CMR) au anuntat ca vor sa mearga, astazi, in Parlament, pentru a protesta impotriva modificarilor Legii privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi (24/2007), care, daca ar fi aprobate, ar reduce drastic suprafata de astfel de spatii din tara noastra, in opinia CMR.

La sfarsitul saptamanii trecute, CMR si alte ONG-uri au dat publicitatii cateva dintre amendamentele propuse de catre deputatii din Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului, care ar urma sa diminueze cu 85% suprafetele verzi retrocedate.

Reprezentantii CMR sustin ca, numai in Bucuresti, principalele zone afectate de modificarea propusa insumeaza peste 262 de hectare de spatii verzi. Amendamentul propune ca doar 15% din cele 262 de hectare sa fie mentinute obligatoriu ca spatii verzi, adica 40 de hectare. Suprafetele sunt localizate in Parcul Tineretului (22 hectare + 4 ha rezerva de retrocedare), Parcul IOR (12 hectare – jumatate din parc), Baza Spartac (8 hectare), Parcul Plumbuita (4 hectare), Parcul Prisaca Dornei (6 hectare), Parcul Politehnicii (3 hectare), Parcul Poligrafiei (3 hectare) si toate pepinierele Bucurestiului (peste 200 hectare). Pe langa acestea, mai sunt vizate Parcul Bazilescu in intregime, toate livezile Capitalei, spatiile verzi si parcurile dintre blocuri, jumatate din Parcul Izvor, precum si Parcul Bordei.

„Masura este echivalenta cu un genocid in materie de ecologie si urbanism, ea conducand automat la diminuarea drastica a suprafetelor de spatii verzi urbane, cu repercusiuni extrem de grave asupra sanatatii populatiei”, sustin reprezentantii CMR. Acestia si alte organizatii pentru protectia mediului au organizat, duminica, o actiune de protest in Bucuresti.
Ei ne-au precizat ca intentionaza sa protesteze si astazi in fata Parlamentului. Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, ne-a declarat, la randul sau, ca organizatia pe care o reprezinta va sustine demersurile celorlalte ONG-uri de profil: „Propunerile pun in pericol toate parcurile din Bucuresti, dar si alte demersuri legale pe care asociatiile de profil le-au facut pana acum”.

Mai multe organizatii, care au procese si petitii pe rol, bazandu-se pe legea in cauza, ar putea pierde toate demersurile facute, in cazul modificarii documentului. Coalitia pentru Mediu din Romania a trimis scrisori deschise prin care semnaleaza gravitatea situatiei membrilor Comisiei de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului, grupurilor parlamentare, Ministrului Mediului si Primului Ministru si a solicitat retragerea de urgenta a acesteia si o pozitie oficiala cu privire la potentiala modificare, insa nu a primit niciun raspuns in aceasta privinta, potrivit surselor citate. Modificarile mentionate de asociatie nu apar in documentele oficiale ale Camerei Deputatilor, astazi urmand sa se discute o cu totul alta modificare a legii, potrivit ordinii de zi a Comisiei, respectiv interzicerea taierii arborilor sanatosi fara avizul obligatoriu al Agentiei pentru Protectia Mediului. Conform legislatiei europene, orasele din Romania trebuie sa asigure o suprafata de minim 26 mp de spatiu verde pe cap de locuitor.

Datele CMR arata ca Bucurestiul „ofera” fiecaruia dintre locuitorii sai aproximativ 8,5 mp de spatiu verde. Surse politice spun ca initiatorul reducerii spatiilor verzi ar fi deputatul PSD Ciolacu Ion Marcel, secretar in Comisia mentionata. Nici domnia sa, nici presedintele Comisiei Marin Almajanu nu au putut fi contactati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *