Planurile de urbanism de la Rosia Montana au fost anulate in instanta

    Rosia Montana

    Fundatia Culturala Rosia Montana (FCRM) a obtinut in instanta anularea Planului Urbanistic General al comunei Rosia Montana si a Planului Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industriala Rosia Montana.

    Tribunalul Alba a admis, ieri, 24 mai 2011, cererea prin care FCRM solicita anularea hotararii nr. 1 din ianuarie 2009 a Consiliului local al comunei Rosia Montana, judetul Alba, prin care se confirma cu efecte retroactive, hotararile nr. 45 si 46 din 19 iulie 2002 ale Consiliului local Rosia Montana, cu privire la aprobarea Planului Urbanistic General si a Planului Urbanistic Zonal al comunei Rosia Montana.
    Cele doua planuri de urbanism aprobate de Consiliului local declarau zona Rosia Montana zona monoindustriala cu specific minier, facand astfel imposibila initierea oricarei alte activitati care ar fi putut sprijini dezvoltarea economica a zonei, inclusiv a activitatilor de turism.

    In ianuarie 2008 Curtea de apel Alba Iulia a constatat nelegalitatea hotararilor nr. 45 si 46 ale Consiliului local Rosia Montana, (in baza art. 46 alin. 1 si 2 din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale) ca urmare a faptului ca au fost luate cu participarea unor consilieri care erau in acelasi timp angajati ai Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si al caror interes patrimonial este „evident si de natura a le afecta obiectivitatea si impartialitatea in procesul de deliberare”. Prin urmare, hotararea nr. 1/2009 care reprezinta un act administrativ de confirmare a unor hotarari (45 si 46 din iulie 2002) declarate nule de drept de catre instanta, este, la randul ei, nula de drept.

    Consecinta fireasca a acestei hotarari a Tribunalului Alba este suspendarea imediata a procesului de evaluare a Studiului privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier propus a fi dezvoltat in Rosia Montana de catre RMGC, evaluare ce este in curs la nivelul Ministerului Mediului si Padurilor, in Colectivul de analiza tehnica.
    FCRM solicita pe aceasta cale Ministerului Mediului si Padurilor sa ia act de hotararea Tribunalului Alba si sa opreasca orice procedura de evaluare sau analiza privind proiectul minier Rosia Montana si sa trimita intreaga documentatie titularului RMGC.
    In acelasi timp, FCRM solicita Ministrului Mediului si Padurilor sa ia act de faptul ca proiectul minier Rosia Montana s-a dovedit pana acum de prea multe ori a fi fondat pe ilegalitati si incalcari flagrante ale legii. „Consideram ca intr-un stat de drept, care se bazeaza pe interesul public si respectul fata de lege, un astfel de proiect trebuie respins fara dubii”, sustin reprezentantii FCRM.
    Acestia au adaugat ca misiunea Fundatiei Culturale Rosia Montana este dezvoltarea Rosiei Montane si a zonei Muntilor Apuseni prin punerea in valoare a patrimoniului ei cultural si natural.
    Membrii Consiliului Director al FCRM sunt:
    1. prof. Ioan Piso, presedinte FCRM;
    2. Eugen Cornea vicepresedinte FCRM;
    3. Sorin Jurca, vicepresedinte FCRM;
    4. Aurel Sintimbrean, membru in Consiliul Director al FCRM;
    5. Andreea Chifan, secretar al Consiliului Director al FCRM.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *