Posibile semne de viata pe Marte! Decoperire uriasa a cercetatorilor

    Posibile semne de viaţă pe Marte! Decoperire uriaşă a cercetătorilor
    Posibile semne de viata pe Marte! Decoperire uriasa a cercetatorilor
    Posibile semne de viata pe Marte! Decoperire uriasa a cercetatorilor

    Robotul Curiosity al NASA a decoperit compusi pe baza de carbon in esantioanele de materie prelevate dintr-o roca foarte veche, in ceea ce este prima detectare clara a unor compusi organici pe suprafata planetei rosii, au anuntat, marti, oamenii de stiinta, transmite Reuters, potrivit descopera.ro.

    Roverul Curiosity a detectat, de asemenea, jeturi de metan in atmosfera, gaz care pe Terra este puternic legat de viata.

    Cercetatorii spun ca este nevoie de mai multe studii, care ar putea fi dincolo de capabilitatile robotului martian, pentru a stabili daca substantele organice si/sau gazul metan au fost produse de forme de viata din trecut sau din prezent sau sunt rezultatul unor procese geochimice de pe Marte.

    „Avem o descoperire uriasa. Am gasit compusi organici pe Marte”, a declarat John Grotzinger, cercetator sef al misiunii Curiosity, in cadrul California Institute of Technology din Pasadena.

    „Probabilitatea ca oricare dintre aceste lucruri sa fie produse de o forma de viata… trebuie sa respectam faptul ca exista o posibilitate”, a mai spus John Grotzinger, in cadrul unei conferinte de presa transmise prin internet de la o conferinta stiintifica din San Francisco.

    Robotul a detectat primele semne ale prezentei unor compusi organici in primele analize pe care le-a efectuat asupra unor roci din craterul Gale, un bazin cu diametrul de 154 de kilometri unde roverul a atins suprafata planetei in august 2012.

    Saptamana trecuta, cercetatorii au publicat un studiu care arata ca bazinul a fost candva plin cu apa, iar stratul de sedimente a crescut in timp pentru a forma in cele din urma muntele Sharp, cu inaltimea de cinci kilometri, aflat in centrul craterului.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *