Prelucrarea lemnului si colectarea deseurilor in topul investitiilor din 2013

A fost lansat „Radarul p?durilor”, primul sistem prin GPS de control al transporturilor de lemne
Prelucrarea lemnului si colectarea deseurilor in topul investitiilor din 2013
Prelucrarea lemnului si colectarea deseurilor in topul investitiilor din 2013

Alimentarile cu apa au fost un alt domeniu atractiv pentru investitorii care au prins ultimul tren cu bani europeni

Tot mai putine activitati productive se pun in functiune in judet, activitatea economica fiind descendenta in ultimii ani. Firmele abia s-au descurcat sa treaca prin furtuna adusa de criza financiara, multe pierzand drumul spre iesire si intrand in faliment. In timp ce unele societati abia respira, altele apar, fluctuatia activitatilor de interes fiind destul de redusa in zona noastra, cu resurse consacrate, conjunctura nedand ghes pentru riscuri in domenii nebatute care ar putea fi, tocmai prin aceasta, mai profitabile.

* Inca se fac bani din lemne si din gunoaie

Evolutia unor domenii in ultimii trei ani a cunoscut acelasi trend ca macroeconomia. Prelucrarea lemnului, o activitate care inca atrage dat fiind accesibilitatea resursei care acopera jumatate din suprafata judetului, face ca cele mai multe dintre firmele infiintate in Neamt sa fie cele cu domeniu principal prelucrarea lemnului. Din datele puse la dispozitie de Agentia de Protectie a Mediului Neamt, una din institutiile importante care reglementeaza activitatile productive, reiese ca anul acesta s-au acordat 102 autorizatii pentru solicitantii care si-au deschis afaceri de prelucrarea lemnului. Pe ansamblu este un numar semnificativ, dar comparativ cu anii din urma este mic, in conditiile in care anul trecut s-au acordat 190 de autorizatii, iar in 2011 s-au emis 145. Chiar si asa, prelucrarea lemnului ramane un domeniu de interes in Neamt, fiind cel mai solicitat.

O alta activitate care a atras banii intreprinzatorilor in 2013 este cea de recuperare si valorificare a deseurilor. Anul acesta s-au deschis 17 firme in domeniul colectarii deseurilor nepericuloase si comertul cu ridicata al deseurilor si resturilor si doua din domeniul colectarii deseurilor periculoase. Totusi, interesul pentru afaceri in acest domeniu este mai scazut anul acesta, daca ne uitam in 2012 cand s-au emis 32 de autorizatii de mediu pentru firme de colectare deseuri nepericuloase si comert si 3 pentru firmele de colectare deseuri periculoase si transportul acestora, in vreme ce in 2011 au fost date 37 si, respectiv, 3 autorizatii de mediu.

Pe locul trei in acest clasament al afacerilor de interes se afla intretinerea si repararea autovehiculelor, un domeniu cu o evolutie interesanta in ultimii trei ani. Daca anul acesta au fost emise 13 autorizatii de mediu, in 2012, anul marilor framantari legate de legislatia de taxare a achizitiilor de autovehicule noi si mai ales second-hand, nu s-a deschis nici un service auto, reflectand astfel fidel stagnarea de pe piata auto. In schimb, in 2011 s-au infiintat 22 de firme profilate pe intretinerea si repararea autovehiculelor.

Pe ultima suta de metri in accesarea banilor europeni, activitatea de captare, tratare si distributie a apei, colectare si epurare ape uzate si alimentare cu apa a fost, in 2013, un domeniu foarte interesant pentru comunitatile locale care au fost alese pentru finantare. Anul acesta s-au acordat cele mai multe autorizatii pentru firmele infiintate cu acest specific de activitate (13), fata de 2012 ( cand s-au emis 10 autorizatii de mediu) si de 2011 (doar 7).

* Comertul si serviciile si-au revenit in 2013

Cele mai afectate afaceri pe timpul crizei – serviciile, comertul, industriile alimentara si textila, hoteliera si de restaurante – si-au revenit spectaculos in 2013. Cele mai multe firme deschise anul acesta au fost pe aceste domenii – 164 de autorizatii de mediu, fata de 99 in 2012 si respectiv 52 in 2011. Incet si sigur, aceste afaceri si-au revenit, anul trecut fiind deschise 16 pensiuni, restaurante si unitati de cazare in judet, ca si in 2011, spre deosebire de anul 2013 cand nu s-a infiintat nici o astfel de unitate. In genere, anul 2013 a fost anul cu cele mai putine afaceri demarate.

“Daca in anul 2011 au fost acordate 308 autorizatii de mediu in judet, in anul 2012 s-au emis 370 de autorizatii, in vreme ce in anul 2013 s-au acordat 314 autorizatii” a declarat Eduard Corduneanu, directorul APM Neamt.

Anul 2012 este interesant, in masura in care unele activitati au continuat sa trezeasca dorinta intreprinzatorilor de a deschide afaceri care nu se mai regasesc in structura economica a perioadei analizate. Asa este cazul activitatii auxiliare productiei vegetale, 4 firme obtinand autorizatii de mediu anul trecut, sau acvacultura in ape dulci (doua firme aparute) ori asistenta spitaliceasca (doua unitati). La fel, un domeniu de baza in judet, care merge in paralel cu cel al constructiilor, iar anul acesta a stagnat, este cel al extractiei nisipului si pietrisului. Daca in 2013 nu a fost acordata nici o autorizatie de mediu, in schimb in 2012 s-au dat 8 documente pentru infiintarea firmelor de profil, in vreme ce in 2011 doar 4 autorizatii au fost emise. De asemenea, in 2012 nu s-a deschis nici o benzinarie, la fel in 2013, ultimele 13 fiind deschise in 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *