Sanctiuni mai aspre pentru poluarea mediului

Sanctiuni mai aspre pentru poluarea mediului
Sanctiuni mai aspre pentru poluarea mediului

La propunerea CE, Ministerul Justitiei modifica Codul Penal astfel incat sa se agraveze regimul sanctionator pentru poluator
In cazul poluarii grave cauzate de nave, amenda poate ajunge la 1,5 mil. euro

Ministerul Justitiei (MJ) a elaborat un proiect de act normativ prin care propune modificarea Codului Penal pentru inasprirea sanctiunilor aplicate poluatorului, astfel incat tara noastra sa evite declansarea procedurii de infringement.

„La data de 2 octombrie 2013 Comisia Europeana a transmis Romaniei o solicitare de informatii cu privire la transpunerea Directivei 2008/99/CE privind protectia mediului prin intermediul dreptului penal (Dosarul EU Pilot 5642/13/JUST). Aceasta solicitare de informatii reprezinta o scrisoare administrativa (administrative letter) premergatoare unei actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru (asa-numita actiune de infringement reglementata de art. 258-260 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene)”, se arata in nota de fundamentare a proiectului, cu precizarea ca in cuprinsul scrisorii CE se arata ingrijorata cu privire la nivelul necorespunzator al sanctiunilor prevazute pentru persoana juridica in caz de incalcare a normelor privind protectia mediului. „Cuantumul amenzii este considerat ca nefiind suficient pentru asigurarea caracterului efectiv, proportional si descurajant al sanctiunilor (asa cum impune textul Directivei)”, se arata in documentul citat.

Pentru poluarea cauzata de nave, minimul amenzii este de 150.000 euro

Propunerea Ministerului Justitiei tine cont si de un nou dosar EU Pillot deschis pentru tara noastra referitor la transpunerea Directivei 2009/123/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 octombrie 2009 de modificare a Directivei 2005/35/CE privind poluarea cauzata de nave si introducerea unor sanctiuni in caz de incalcare.

Solicitarea de informatii aferenta acestui dosar priveste, de asemenea, nivelul sanctiunilor aplicabile persoanelor juridice, nivel pe care CE il considera insuficient si pentru care propune o „valoare maxima de cel putin 150.000 pana la 300.000 euro”, precum si o „valoare maxima de cel putin 750.000 pana la 1.500.000 euro in cazurile cele mai grave”.

Sporeste cuantumul zilei-amenda

„Solutia tehnica aleasa a fost aceea de sporire a sumei corespunzatoare unei zile-amenda pentru persoana juridica in cazurile de poluare incriminate conform actelor normative europene. Solutia a fost aplicata uniform, tuturor infractiunilor similare, pentru asigurarea unui tratament egal faptelor similare”, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.

Ca atare, MJ propune ca infractiunile care au fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala, cuantumul zilei-amenda pentru persoana juridica sa fie cuprins intre 500 si 25.000 de lei.

O alta modificare a fost adusa OUG 195/2005, prin preluarea altor incriminari din Legea nr. 101/2011, respectiv infractiunea de deversare, emitere sau introducere de surse de radiatii ionizante in aer, apa sau sol; infractiunea de productie, import, export, introducere pe piata sau folosirea de substante care diminueaza stratul de ozon; infractiunea de exploatare cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu a unei instalatii in care se desfasoara o activitate periculoasa.

Si Codul vamal a fost completat cu prevederi preluate din cadrul Legii nr. 101/2011, privind pe de o parte incriminarea exportului sau importului ilegal de deseuri, si sanctionarea comiterii din culpa a unor fapte incriminate de acest articol si, pe de alta parte, sporirea limitelor de pedeapsa pentru persoana juridica.

MJ propune si incriminarea comertului cu exemplare din speciile de fauna sau flora salbatica protejate ori cu parti sau derivate ale acestora, sanctionarea culpei si sporirea cuantumului amenzii pentru persoana juridica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *