Institutul american de arhitectura (AIA) si Comitetul pentru Mediu (COTE) au anun-tat ieri clasamentului proiectelor „verzi” pentru anul 2008. Zece cladiri – una si una – atit din punct de ve-dere al aspectului, cit si din punct de vedere ecologic.

Pe locul intii si cea mai „ver-de” cladire ce va fi inaugurata in 2008 este Aldo Leo-pold Legacy Center din Ba-raboo, Wisconsin, proiectata de firma Kubala Washatko Architects. Cla-di-rea va fi noul sediu central al compa-niei Leed Platinum si va utiliza cu 70% mai putina energie si atinge cel mai bun coeficient de performanta energetica. Ferestrele foarte mari care permit intrarea luminii si venti-latia pasiva contribuie la reducerea consumului de energie. Biblioteca Cesar Chavez din Laveen, Arizona ocupa locul al doilea in acest top. Constructia va fi situata linga lacul artificial din desertul Arizonei si va fi inconjurata de cazemate de pamint care vor ajuta la mentinerea constanta a temperaturii si vor furniza energie termala. Apa de ploaie va fi colectata si utilizata pentru intre-ti-nerea parcului bibliotecii. Medalia de bronz revine cladirii South Lake Union Discovery Center din Seattle, Washington. Este o sala modulara de expozitii ce va fi ridicata in Seattle park si va „sta” pe niste bu-cati de dig, pentru a avea impact minim asupra biodiversitatii din parc. Sala a fost proiectata sa fie asam-blata si dezasamblata in func-tie de evenimente si expozitii si va folosi sisteme de ventilatie pentru incalzire si racire. Pocono Environmental Education Center din Dingmans Ferry, Pennsylvania se si-tueaza pe locul patru al clasamentului. Centrul educational foloseste ra-zele solare pentru incalzire si sistem de ventilatie pasiva. Centrul pen-tru Stiinta si Arta Garthwaite din Weston, Massachusetts se afla pe locul cinci al topului, punctul sau forte fiind peretii din cherestea fabri-cata ecologic chiar in zona, alaturi de alte materiale reciclabile. Un boiler care functioneaza cu palete de lemn asigura 80% din necesitatile de in-calzire ale cladirii. In felul acesta, con-structia foloseste cu 38% mai pu-tina energie decit o cladire obisnuita.

ACOPERISUL COLEC-TEAZA APA. Prima cladire din a doua jumatate a clasamentului este Macallen Building Condominiums din Boston, Massachusetts. Proiectata de firma Burt cladirea are doua acoperisuri ecologice, dintre care unul colecteaza apa de ploaie, care este folosita pentru toalete. Constructia are un grad ridicat de securitate energetica. Nueva School Hillside Learning Complex din Hillsborough, California se afla si el in clasament, fiind proiectat de Leddy Maytum Stacy Architects. Construit intr-o zona deluroasa, complexul de trei cladiri a fost proiectat sa utilizeze cu pina la 69% mai putina energie decit a scoala obisnuita. O zona cu panouri fotovoltaice de 30 de kilowati asigura 24% din consumul de electricitate ale complexului.

Ultimele trei

Proiectul Queens Botanical Garden Visitor Center din Flus-hing, New York era aproape sa ia-sa din clasament, dar sistemul de colectare a apei din acoperis a „sal-vat-o”. Cladirea mai are sisteme fotovoltaice integrate. Cla-direa va avea certificate de standarde de calitate emise de Forest Stewardship Council. Ultimele doua cladiri care s-au calificat in topul primelor zece proiecte „verzi” sunt Sculpture Building and Gallery din New Ha-ven, Connecticut, proiectata de firma de arhitectura KieranTimberlake Associates (cladirea face parte din campusului universita-tii Yale) si Lavin-Bernick Center, care va fi construita in New Or-leans, Loui-sia-na si va fi proiectata de Vincent James Associates Architects.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here