Cu un consum de energie foarte redus si construite in uzine ecologice, tirurile Volvo si Scania marcheaza puncte in plus la imaginea Suediei de campioana in lupta contra poluarii, informeaza AFP. De aproximativ 20 de ani, Uniunea Europeana impune norme de fabricatie din ce in ce mai drastice tuturor producatorilor de masini cu peste 3,5 tone.

In spiritul acestor norme, producatorii de masini mari trebuie sa scoata pe piata tiruri cat mai „verzi”. „Suedezii au adoptat decizii strategice in acest sens chiar cu cateva decenii in urma. Ei au inteles inaintea tuturor ca reducerea emisiilor de dioxid de carbon va fi, la un moment dat, o chestiune-cheie”, a explicat Magnus Axen, analist la Evli Bank.

Suedia, campioana „verde”

„Acest angajament ecologic nu mai surprinde pe nimeni intr-o tara unde exista o adevarata traditie in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator inca de la sfarsitul anilor „60”, subliniaza analistii. Mai mult decat atat, cu doi ani in urma, Suedia a primit titlul de tara campioana la ecologie, dupa cum prezinta indicele de performanta pentru schimbarile clima-ti-ce.

Reprezentantii Volvo au anuntat deja ca inten-tio-neaza sa produca masini cu 20 la suta mai putin poluante in urmatorii doi ani. Vor, de asemenea, sa reduca mult consumul de carburant, sa rationalizeze logistica si chiar sa treaca pe utilizarea de biocombustibili. „Grupul Scania a redus deja la jumatate emisiile de gaze cu efect de sera pentru masinile sale, in ultimii 20 de ani”, a indicat Hans-Aake Danielsson, purtator de cuvant al grupului producator, citat de AFP.

Volvo merge si mai departe si se lanseaza in constructia de uzine suta la suta ecologice. Anul trecut, in septembrie, a fost inaugurata, in Belgia, prima uzina din lume cu zero emisii poluante. Alte doua uzine din Suedia sunt in curs de ecologizare.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here