Olandezii investesc in predictia inundatiilor

0
437

Capriciile Marii Nordului ii costa scump pe cei din tara lalelelor.

Guvernul olandez este dispus sa aloce 22 milioane de euro pentru descoperirea unor noi solutii de protectie a litoralului, care este tot mai afectat de schimbarile climatice.

Olanda, care are mai bine de un sfert din teritoriu sub nivelul marii, va cheltui in urmatoarea perioada pentru proiectele antiinundatii peste 22 milioane de euro. Mai multe companii si institute de cercetare vor contribui in plus cu 23 milioane de euro pentru aceasta.

„Schimbarile climatice fac sa capete o importanta deosebita predictiile legate de inundatii”, a declarat secretarul de stat olandez insarcinat cu acest proiect, „de aceea suntem dispusi sa investim in acest sector”.

Principalul proiect la care se va lucra este un sistem cu senzori, care va putea monitoriza modificarile curentilor din apa marii. IBM, una dintre companiile implicate in acest proiect, va initia un centru de management al apei, capabil sa dea avertismente timpurii in cazul aparitiei riscului de inundatii.

„Mai multi specialisti IBM vor dezvolta o retea care sa masoare din timp stabilitatea digurilor in eventualitatea unor viituri”, a declarat Djeevan Schiferli, Business Development Executive Climate & Energy la IBM, citat de
Reuters. „In acest context trebuie sa combinam stiinta si informatia pentru a afla care este probabilitatea aparitiei pericolelor. Uneori nu este foarte greu sa ai astfel de date, ci doar sa stii ce componente sa pui in legatura”, a mai spus Schiferli.

Ecosistemul este pus sa lupte impotriva inundatiilor

Olanda are deja traditie in initierea unor tehnologii pentru lupta antiinundatii. Guvernul olandez a mai alocat sume importante de bani dupa experienta traita in 1953, cand o uriasa furtuna din Marea Nordului a spulberat digurile si a ucis aproape 1.800 de persoane. De asemenea, guvernul olandez a subliniat ca va investi si intr-un alt proiect care va studia modurile in care ecosistemul poate fi folosit in lupta antiinundatii, la fel si dinamica nisipului.

Oficialii americani s-au aratat dispusi sa-i consilieze pe expertii olandezi in managementul apelor, folosindu-se de experienta din 2005, din New Orleans. Ultima alerta care i-a determinat pe guvernantii olandezi sa investeasca in acest sens, dovedindu-se ca tehnologiile existente nu mai fac fata, a avut loc in noiembrie anul trecut, cand o maree amplificata de furtuna a fost foarte aproape sa produca inundatii puternice.

Atunci autoritatile au decis evacuarea mai multor persoane, iar in portul Rotterdam, traficul maritim a fost oprit. Conditiile meteo din acele zile au fost comparabile cu cele din 1953, din aceeasi zona.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.