Scrisori deschise catre Moldova: turismul va poate scoate din saracie

    Scrisori deschise catre Moldova: turismul va poate scoate din saracie

    Republica Moldova, oficial, a fost recunoscuta drept „destinatie ce dispune de o multitudine de elemente-cheie pentru a deveni un punct de atractie preferat de turistii din intreaga lume”. Este afirmatia secretarului general al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), Taleb Rifai, care a vizitat Moldova luna trecuta pentru a transmite autoritatilor noastre o Scrisoare Deschisa cu privire la importanta turismului in cresterea economica si durabilitatea mediului. Mare noroc pe capul nostru ca mai exista organizatii internationale care indeamna si fac recomandari pe acest subiect, caci precum se vede doar astfel turismul are parte de atentie si la noi in tara. O scrisoare bine formulata din partea „solului” OMT, reactii declarative adecvate, as spune chiar promitatoare din partea autoritatilor moldovene, totodata putina vizibilitate si promovare a remarcabilului eveniment in mass media nationala si… din nou liniste. O practica foarte raspandita a multor state care se bucura de succes la capitolul turism se refera la includerea tarii in circuitele turistice regionale. Vorba ceea: unde-i unul nu-i putere, unde-s doi puterea creste – proverb aplicabil si in industria turistica. Astfel, daca mai multe tari isi conjuga eforturile si reusesc sa creeze un produs turistic comun, bine gandit, acesta va fi cu siguranta un “triumf”.

    E bine stiut ca tururile ce includ mai multe destinatii ofera mult mai multe posibilitati turistilor de a cunoaste si de a gusta din ceea ce inseamna turism adevarat si respectiv ofera mai multe oportunitati tarilor incluse in tur de a-si promova potentialul.

    Programele mixte reprezinta o optiune sigura pentru dezvoltarea ramurii turistice, iar Moldova nicidecum nu este o exceptie in acest sens. La moment, la noi se practica doar combinarea diverselor forme de turism (cultural, vitivinicol si rural). Este o tendinta pozitiva, deoarece pana nu demult nici macar astfel de programe turistice nu puteai gasi in ofertele agentilor economici. Mai putin putem vorbi despre acele programe mixte sau tururi comune cu alte tari, care presupun integrarea Moldovei in circuitele internationale. Un subiect despre care s-a vorbit de mai mule ori, fiind intreprinse chiar si anumite actiuni la nivel de stat. Spre exemplu, in anul 2004 a fost elaborat Programul National Drumul Vinului, reanimat, parca, in 2010 prin declaratii care ar fi trebuit sa impulsioneze si sa integreze turismul vitivinicol in reteaua internationala. Acesta, din pacate, a ramas doar pe hartie. Sau, mai nou, un proiect al Organizatiei pentru Democratie si Dezvoltare Economica GUAM, unde Moldova este membra, care presupune crearea unui program turistic ce va include trasee comune de promovare a tarilor membre GUAM pe piata nipona. Soarta acestui proiect este una incerta. Se vorbeste de asemenea despre includerea Moldovei in circuitul turistic al Euroregiunii Dunarea de Jos, cel putin teoretic acest lucru se intampla, mai putin in realitate.

    Sunt planuri grandioase, initiative care nu intotdeauna dispun de suficienta vointa politica pentru a fi realizate. La nivel de agenti economici, insa, exista mai multe posibilitati de a crea aceste tururi combinate la scara mica, dar cu ecouri importante pe viitor. Este suficient ca acestia sa doreasca sa gaseasca in multitudinea de parteneri pe care ii au in tarile vecine acei “asociati” cu care ar colabora in crearea tururilor mixte si, respectiv, la realizarea acelui schimb de turisti care ar aduce foloase tuturor. La noi sunt doar cateva agentii (doua-trei) care practica acest tip de turism si care au constientizat ca se poate castiga foarte bine din aceasta optiune, participand in mod direct la promovarea potentialului turistic moldovenesc.

    Impedimente, ar spune unii, sunt foarte multe, dar si posibilitati, spunem noi, sunt tot atatea. Bineinteles ca pentru a pune pe roate un circuit turistic comun cu alte tari este nevoie de multe eforturi, instruire mai multa si mai calitativa, dar in primul rand este nevoie de vointa si nu doar de una politica, caci pana la urma si de noi depinde viitorul nostru, de capacitatea noastra de a ne mobiliza si de dorinta de a face lucruri frumoase.

    Elena SCOBIOALA

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *