Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu

Noi zimbri in rezervatia de la Armenis

Cel mai mare mamifer terestru din Europa se intoarce in Carpatii Meridionali, unde un nou transport de 9 indivizi a fost efectuat in 21-23 aprilie. Acesta este al patrulea an consecutiv de transporturi de zimbri in Muntii Tarcu, iar de aceasta data animalele provin doar din rezervatia Avesta, din Suedia. Zimbrul (Bison bonasus) este o specie emblematica pentru Romania,  care a disparut din tara (din mediul natural) acum aproximativ 200 de ani. In 2012, acesta a revenit in libertate in Parcul Natural Vanatori Neamt, iar in sud-vestul tarii se formeaza acum o noua turma de zimbri liberi in cadrul proiectului LIFE-Bison derulat de WWF-Romania si Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE.

Grupul transportat din Suedia este format din 7 femele si 2 masculi, cu varste intre 2 si 6 ani. Aceste exemplare au fost selectate atent, pe criterii legate de genetica, varsta si raport ȋntre sexe, in asa fel incat sa aiba sanse crescute de acomodare si reproducere in noul mediu natural. Zimbrii vor trece, ca de obicei, printr-o perioada de aclimatizare de aproximativ doua luni, in doua tarcuri succesive, pana la reintroducerea in libertate deplina, cand se vor alatura exemplarelor ce traiesc deja de un an in libertate, in Muntii Tarcu.

„Transportul celor 9 zimbri, care provin din centrul de reproductie din Avesta, Suedia, si relocarea lor ȋn Muntii Tarcu s-au desfasurat ȋn foarte bune conditii, iar acest succes se datoreaza mai multor factori. Ȋn primul rand, toti zimbrii provin din aceeasi turma, formata din exemplare cu varsta, provenienta genetica si structura adecvate, fapt care reduce stresul lor de adaptare ȋn mediul natural. Este foarte important de mentionat si profesionalismul partenerilor din Avesta, care au pregatit imobilizarea si ȋncarcarea zimbrilor ȋn camioane ȋntr-un mod impecabil, si mai ales comunitatea locala din Armenis, care a oferit, precum ȋn toti anii precedenti, un sprijin total pentru pregatirea conditiilor optime de aducere a unei turme noi de zimbri”, a afirmat Adrian Hagatis, Manager proiect LIFE-Bison, in cadrul WWF-Romania.

Carpatii Meridionali – unul dintre cele doua nuclee de refacere a populatiei de zimbri din Romania

WWF-Romania si Rewilding Europe au demarat in anul 2012 initiativa de reintroducere a zimbrilor in Muntii Tarcu, primul transport avand loc in mai 2014. In fiecare an de atunci, in primavara sau la inceput de vara, au avut loc noi transporturi de zimbri de la centre de reproducere, gradini zoologice si rezervatii naturale din Europa, din tari precum Belgia, Germania, Italia sau Suedia. In acest fel s-a creat un al doilea nucleu de reintroducere a speciei in Romania, dupa cel de la Parcul Natural Vanatori Neamt, unde administratia Parcului a inceput reintroducerile in 2012. In acest moment, in cele doua nuclee de reintroducere (Muntii Tarcu si Vanatori Neamt) exista peste 50 de zimbri liberi.

Obiectivul major pentru nucleul din Carpatii Meridionali este de a forma o populatie viabila din punct de vedere demografic si genetic, cu doua sub-populatii localizate in Muntii Tarcu (unde exista deja zimbri) si in Muntii Poiana Rusca, din vecinatate (unde vor fi adusi zimbri in curand). In acest sens, WWF-Romania si Rewilding Europe s-au angajat sa reintroduca cel putin 100 de exemplare pana in anul 2020, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin programul LIFE, in cadrul proiectului „Actiuni urgente pentru refacerea populatiei de zimbri din Romania” (LIFE-Bison, pe scurt).

Natura ca motor de dezvoltare a regiunii

Reintroducerea zimbrului nu este singura actiune inceputa in cadrul acestei initiative, desi totul se leaga si contribuie direct sau indirect la acest obiectiv central de conservare. Zimbrii reprezinta piesa centrala a unei viziuni complexe in care natura devine motorul de dezvoltare al acestei regiuni si o sursa de bunastare pentru comunitatile locale. Acest lucru se intampla datorita eforturilor continue investite in ecoturism, dezvoltare comunitara, educatie, cercetare si inovare tehnologica, in beneficiul naturii si omului deopotriva.

Cercetarea in sfera naturii si monitorizarea reprezinta prioritati-cheie, pentru a masura impactul zimbrului asupra habitatelor si biodiversitatii, pentru a fundamenta actiunile de conservare, a intelege mai bine si atenua provocari precum conflictele om-specii de animale salbatice. Munca de conservare legata de zimbru este acompaniata de un proiect de cercetare multi-disciplinara ce este coordonata de la Statia de cercetare din satul Fenes, amenajata in fostul camin cultural, unde studenti, cercetatori, practicieni din toata lumea vin acum in misiuni temporare de cercetare.

Pe partea de dezvoltare locala, initiativa a incurajat infiintarea, de catre localnici, a unei asociatii denumita AMZA (Asociatia Magura Zimbrilor Armenis) care este partenerul local in organizarea transporturilor si eliberarilor de zimbri, in relationarea cu autoritatile locale, in dezvoltarea si oferirea de servicii de ecoturism (ex. cazare si masa, ghidaj specializat) si produse locale. In 2016, un brand local de produse a fost creat impreuna cu AMZA, pentru a impartasi cu publicul mostenirea culinara si de manufactura a comunitatii si pentru a sustine economia locala si mandria in puterea mainilor. De asemenea, proiectul a creat pana acum patru noi locuri de munca: doi tineri din Armenis au devenit rangeri in Magura Zimbrilor (Muntii Tarcu), iar alti doi au inceput aceasta activitate in a doua zona care va gazdui zimbri, Muntii Poiana Rusca. Rolul lor este cheie in monitorizarea zimbrilor si a altor specii de animale salbatice, in eliberarea zimbrilor si derularea de activitati sau tururi cu vizitatorii ce vin in zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *