Ursii din Epoca de Gheata au disparut de pe Terra cand oamenii au inceput sa le fure pesterile, spun oamenii de stiinta.

Un nou studiu ADN arata ca populatiile de ursi bruni au intrat in declin acum 50.000 de ani, exact atunci cand numarul oamenilor a inceput sa creasca considerabil.

Pesterile erau esentiale pentru ursii din Epoca de Gheata pentru a putea hiberna in timpul iernilor.

Sosirea intrusilor umani care le-au ocupat pesterile i-a lasat pe ursi fara case, ducand la extinctia lor, in cele din urma.

Studiul a fost publicat in revista Molecular Biology and Evolution de catre echipa condusa de dr. Mathias Stiller de la Institutul Max Planck din Germania.

Ursul de pestera este o ruda apropiata a ursului brun modern. Amandoi au evoluat dintr-un stramos comun acum 1,2 milioane de ani.

Cercetatorii nu au gasit nicio legatura intre disparitia ursilor de pestera si alti factori. Singura coincidenta a fost legata de cresterea masiva a populatiei umane. Ursii bruni au scapat insa de aceasta soarta, supravietuind pana in zilele noastre.

„Ursii bruni nu se bazeaza atat de mult pe pesteri pentru hibernare. De fapt, chiar au fost gasite extrem de putine fosile de urs brun in pesteri”, a explicat dr. Grandal-D’Anglade.

Dr. Danielle Schreve de la Universitatea din Londra, un expert in animalele din Epoca de Gheata care nu a fost implicat in acest studiu, nu este de acord cu aceasta interpretare.

„Erau o multime de alte animale pe atunci care locuiau in pesteri, precum hienele si leii. Dar acestea nu au intrat in declin, ceea ce era de asteptat daca oamenii le-ar fi invadat si lor casele”, a spus cercetatoare pentru BBC News.

Schimbarile in vegetatie cauzate din fluctuatiile de clima din Epoca de Gheata este o explicatie alternativa pentru disparitia ursului de pestera, a mai spus Schreve.

„Ursii de pestera aveau mai mult o dieta vegetariana, fata de ursii bruni care mancau orice. Competitia cu oamenii a fost poate picatura finala, dar soarta ursilor de pestera era deja pecetluita din cauza schimbarilor climatice, a precizat expertul.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here