Vacanta in Delta Dunarii: de la „birdwatching” la excursii cu hotelul plutitor

    Vacanta in Delta Dunarii: de la "birdwatching" la excursii cu hotelul plutitor

    Luna aceasta este una dintre cele mai potrivite perioade pentru vizitarea Deltei Dunarii, atat din punct de vedere al vremii, cat si al ofertelor de pret, extrem de tentante. Bloombiz a aflat pentru tine care sunt cele mai interesante activitati si iti propune o plimbare cu un hotel plutitor, o partida de pescuit sau o tura cu caiacul. Daca esti pasionat de fotografie, ia in calcul un concediu in Delta, luna asta, pentru ca sunt sanse mari sa pozezi nu mai putin de 330 de specii diferite.

    La plimbare in Delta cu hotelul plutitor

    Ti-ar placea sa plutesti pe apele Dunarii si sa te bucuri de cele mai bune servicii de cazare in acelasi timp? Atunci alege un hotel plutitor. Principalul avantaj este ca te poti deplasa in fiecare zi a vacantei in alta zona din Delta, in conditiile in care alegi traseul impreuna cu proprietarul ineditului mijloc de cazare.

    Proprietarul hotelurilor plutitoare din Delta, Paul Branovici, spune ca la capacitate maxima, adica 18 persoane pe nava, pretul pe sejur este de 300 de lei all inclusive. In acest tarif intra mesele, croziere pe Delta si posibilitatea inchirierii de ambarcatiuni cu care sa pleci la pescuit, a precizat Branovici pentru Bloombiz.

    Acesta mentioneaza insa ca traseul incepe intotdeauna din Tulcea si se termina in Tulcea si ca meniul servit pe hotelul plutitor contine in proportie de 70% preparate din peste.

    Proprietarul hotelului iti recomanda ciorba de peste, crapul la cuptor si daca ai putin noroc, s-ar putea chiar sa gusti un miel gatit pe mal. Pe un hotel plutitor ai la dipozitie inclusiv o discoteca si chiar o miniplaja, unde te poti relaxa si bronza.

    „Au discoteca pe vapor si pot face tot ce vor. Au plaja deasupra vaporului, pot face baie sau pot inota. Mai pot face ski nautic sau plimbari cu banana”, explica Paul Branovici.

    Pretul unui sejur in Delta, minim 88 de euro

    Daca preferi, mai degraba, o locatie de cazare fixa, ai de ales dintr-o gama larga de pensiuni, de la doua pana la patru stele, in functie de bugetul tau. Preturile incep de la 88 de euro, pentru un sejur de doua nopti, conform datelor publicate pe infoturism.ro.

    Pensiunea Delta House Paradise are o locatie privilegiata, se afla pe o insula si din acest motiv vei avea parte de multa liniste daca te cazezi aici.

    Proprietarul pensiunii, Dorin Forgo, spune, pentru Bloombiz ca unitatea este cautata atat de turisti straini cat si de romani. In opinia acestuia, austriecii si germanii sunt interesati mai ales de plimbarile cu caiacul.

    Pensiunea este localizata pe partea opusa a satului Mila 23,  intr-un cadru mirific al naturii si este unul dintre cele mai bune puncte de plecare in Delta Dunarii.

    Pensiunea Paradise Delta House face posibile legaturile pe apa cu locuri aflate in regiunea de nord, cum ar fi Stipoc, Pardina, Tatanir sau spre locatii din est, precum Lacul Trei Iezere, Lacul Babina, Lacul Bogdaproste si Lacul Matita.

    Transportul pana la pensiune se face contra cost si este de 120 de lei de persoana, tur retur, a precizat Dorin Forgo.

    Sursa foto: ecuisine.ro

    La restaurantul din incinta poti servi, la pranz: bors pescaresc facut la ceaun pe pirostie, ciorba de perisoare de peste sau supa pasare cu taietei de casa.

    Printre specialitatile recomandate la pranz se numara mixul de peste pe gratar cu sos de lamaie, crapul la cuptor cu mamaliguta sau saramura de stiuca.

    Pentru o comanda anticipata, cu minim 4 ore inainte, poti servi stiuca umpluta, sturion cu sos de ciuperci, calcan pe tabla, crap pe pat de sare sau umplut.

    In perioada 1 mai – 1 noiembrie, pretul pentru o camera dubla, pe noapte, se ridica la 180 de lei si include si micul dejun.

    La Pensiunea Delta Travel, tariful pe noapte este de 150 de lei pentru o camera dubla, a precizat, pentru Bloombiz, Vespasian Purice, proprietarul pensiunii. Micul dejun nu este inclus in pret, dar il poti solicta platind 20 de lei de persoana.

    Ambele pensiuni iti pun la dispozitie barci pentru inchiriat si te pot ajuta daca iti doresti o excursie pe Delta sau o partida de pescuit.

    Sedinta foto in Delta

    Pe de alta parte, daca ti-ar placea mai mult un tur de fotografie sau un tur cu caiacul, Iliuta Goian iti recomanda sa vii cu aparatul tau de acasa, „preferabil cu obiective TL cat mai lungi si de minim 300”.

    La turul foto oamenii trebuie sa vine pregatiti cu echipamentul foto, preferabil cu obiective TL cat mai lungi si de minim 300 si, evident, echipati corespunzator ca haine, sa aiba tot ce le trebuie in perioada asta, o caciula, o geaca, ochelari de soare pentru ca este un soare foarte puternic in perioada asta si frig in acelasi timp.

    Iar pentru vara, crema de soare si obligatoriu, ceva de protectie a capului: palarie sau sepci de foarte buna calitate, nu din panza subitre pentru ca nu fac fata”, spune Goean, pentru Bloombiz.

    Acesta a precizat ca perioada unui tur variaza intre o zi si o luna intreaga, in functie de cat de mult isi doresc turistii.

    In urma unui tur foto poti vedea si poti fotografia foarte multe pasari, mai spune Goean.

    „Pasarile sunt emblema Deltei. O zona in care este foarte putin uscat si foarte multa apa, normal ca pasarile se pot deplasa dintr-o parte in alta cu usurinta, asa ca, despre ele vorbim.

    Peisaje unice, in lume, pentru ca zonele umede salbatice au ramas foarte foarte putine si foarte putin animale. Mai avem cai salbatici, care nu exista in Europadecat in doua locuri. Aici si in Franta. La pasari stam bine, avem peste 330 de specii de pasari”, a precizat ghidul.

    Tur cu caiacul

    Sursa foto: fotodelta.ro

    Acesta iti poate pune la dispozitie mai multe tipuri de ambarcatiuni, daca preferi un tur cu caiacul.

    „Sunt doua feluri, pentru incepatori, care sunt tururi asistate, au o barca ce merge in urma lor, in cazul in care cineva oboseste sau are un disconfort, se poate urca in barca si caiacul este tractat.

    De asemenea, bagajele se pun tot in barca, pentru ca ei sa poata mana caiacul cu usurinta, sa nu aiba greutate prea mare cu ei. Si turul pentru cei care au trecut de faz a de incepatori, in care se merge numai cu caiacul si fiecare isi cara bagajul si mancarea”, a precizat Iliuta Goean.

    Acesta puncteaza insa ca exista si riscul sa fi rasturnat cu caiacul de „cate un necivilizat roman pe langa tine, cu o salupa mult supradimensionata pentru aceasta Delta”.

    „Altfel, nu sunt riscuri, pentru ca nu avem ambarcatiuni sportive, cum sunt cele de la televizor, acelea instabile, ci sunt ambarcatiuni de tura.

    Si caiacele si canoele sunt speciale pentru ture lungi: sunt mai late si mai plate. Nu au viteza celor sportive, dar sunt foarte foarte stabile. Practic, oricine, fara niciun pic de antrenament poate sa stea intr-un caiac si sa se plimbe”, a mai spus Goean.

    Caiacul cruiser,  conceput pentru o singura persoana, este manevrabil, stabil si rezistent. Daca vrei sa te plimbi prin Delta insotit de o alta persoana, la bordul unui caiac, alege caiacul Brio, construit pentru doua persoane, un model de altfel, foarte popular pentru cupluri.

    Pe de alta parte, daca preferi mai degraba sa fii insotit de doua persoane, atunci alege o canoe Plasma, unde pot sta pana la trei oameni.

    Pretul pentru inchirierea unui caiac variaza, in functie de tipul ambarcatiunii si de numarul de zile dorit.

    Cu cat perioada este mai lunga, cu atat pretul scade. Spre exemplu, caiacul de tip cruiser poate fi inchiriat cu 100 de lei, pentru 24 de ore, in timp ce o pentru o luna intreaga vei plati 20 de lei/zi.

    Daca preferi un caiac de tip Brio, vei scoate din buzunar 175 de lei pentru o singura zi si maxim 900 de lei daca il inchiriezi pentru o luna de zile. Cel mai scump caiac este Riviera, pe care il poti inchiria cu 200 de lei, timp de 24 de ore si cu 1200 de lei pentru 30 de zile.

    Daca ajungi in Delta, luna asta, tine cont de sfaturile localnicilor si alege haine groase, palarii de protectie si nu in ultimul rand ochelari de soare, pentru ca luciul apei s-ar putea sa te deranjeze.

    Ai mai putea adauga, in bagaj si o pereche de cizme de cauciuc, impermeabile. In schimb, nu trebuie sa iti faci griji in privinta tantarilor, pentru ca pana pe 15 iunie acestia nu te vor deranja.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *