„Praful galben” din China inchide scolile sud-coreene

0
1007

„Praful galben” din China, recunoscut ca un amestec de nisip si praf toxic, a ajuns, ieri, in Coreea de Sud, acoperind majoritatea suprafetei tarii, potrivit „The Independent”.

Autoritatile au decis, in consecinta, inchiderea gradinitelor si a scolilor, iar producatorii de cipuri de memorie au luat masuri speciale de securitate.

Autoritatile de la Seul au transmis, la sfarsitul saptamanii trecute, o avertizare de „praf galben”, iar ieri au luat decizia inchiderii gradinitelor si a scolilor. De asemenea, parintii au fost sfatuiti sa-si tina copiii in casa, avand in vedere sistemul imunitar mai slab al acestora.

Reprezentantii Hynix Semiconductor Inc, al doilea mare producator de cipuri de memorie din lume, au apelat la sisteme suplimentare de filtrare a aerului. De asemenea, angajatii au facut „dusuri de aer” mai lungi, pentru ca praful sa nu contamineze liniile de productie sau sa dauneze cipurilor.

Potrivit unui oficial al Administratiei Meteorologice din Coreea de Sud, furtuna de nisip galben, care a lovit inclusiv zone ale Japoniei, incepuse, ieri, sa se risipeasca.

Furtunile de „praf galben” apar in Desertul Gobi si sunt formate din prafuri ce includ metale grele si substante toxice „culese” din zonele industriale ale Chinei. Acest fenomen afecteaza an de an Peninsula Coreeana si parti ale Japoniei, provocand pagube de milioane de dolari si chiar pierderi de vieti omenesti. Institutul de Mediu din Coreea estimeaza ca „praful galben” ucide anual 165 de sud-coreeni si imbolnaveste alte 1,8 milioane.

In ultimii ani s-a constatat o crestere a frecventei si toxicitatii furtunilor de „praf galben”, ca urmare a dezvoltarii economice rapide a Chinei. Aceste furtuni au devenit un factor al accentuarii tensiunilor dintre China si vecinii sai.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.